PRAKTYKA „KROK PO KROKU”
ORGANIZACJA PRAKTYKI
1. Do końca semestru poprzedzającego semestr, w którym powinna odbyć się praktyka, student ma obowiązek zapoznać się z procedurą realizacji praktyki zawodowej i związanymi z nią załącznikami, co poświadcza podpisem w stosownym Oświadczeniu studenta (Załącznik 1).
2. Student zobowiązany jest posiadać aktualne w okresie trwania praktyki badania lekarskie, potwierdzające zdolność do ich odbycia. Skierowanie na w/w badania można odebrać w dziekanacie Wydziału.
3. Student zobowiązany jest ubezpieczyć się na okres praktyki od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW), a w przypadku wymagań Instytucji przyjmującej na praktykę wykupić także ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC).
4. Miejsce realizacji praktyki studenci wybierają samodzielnie, kierując się wytycznymi zamieszczonymi w Ramowym Programie Praktyk (Załącznik 2). W uzasadnionych przypadkach miejsce to może zostać wskazane przez Pełnomocnika Dziekana ds. Praktyk Studenckich (PDPS) lub innego nauczyciela.
Kierunek studiów |
Ścieżka |
Forma studiów |
Rok studiów/semestr |
Liczba godzin |
Ramowy program praktyk |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka |
|
S |
Pierwszy / I |
160 godz. |
|
NS |
Pierwszy / II |
160 godz. |
|||
Dietetyka |
|
S |
Pierwszy / I |
200 godz. |
|
NS |
Pierwszy / II |
200 godz. |
5. Studenci samodzielnie zwracają się do wybranej Instytucji z prośbą o przyjęcie na praktykę. W tym celu wypełniają Podanie o praktykę (Załącznik 3), uzyskują akceptację miejsca i proponowanego terminu realizacji praktyki przez PDPS.
6. Kryteriami weryfikacji Instytucji przyjmującej na praktykę są: profil działalności zgodny z kierunkiem kształcenia studenta.
7. Podanie o praktykę wraz z Planem praktyk (Załącznik 4) powinno być złożone w terminie do 30 kwietnia br do PDPS.
8. W celu przygotowania Porozumienia pomiędzy Uczelnią a Instytucją przyjmującą na praktykę (Załącznik 5) student wypełnia ankietę, do której link umieszczony jest poniżej:
- Kierunek Technologii Żywności i Żywienie Człowieka
- Kierunek Dietetyka
- Kierunek Browarnictwo i Słodownictwo
Na podstawie tych danych zredagowana i podpisana przez Przedstawiciela Uczelni (Koordynator Rektora ds. praktyk) umowa zostanie wysłana na adres e-mail studenta.
9. Student musi to porozumienie wydrukować w dwóch egzemplarzach (druk dwustronny) i uzyskać podpis osoby reprezentującej jednostkę do której aplikuje. Jedną kopię pozostawia w zakładzie, a drugą przynosi z pozostałymi dokumentami na egzamin zaliczeniowy.
10. Przykładowa lista zakladów w których w ubiegłych latach studenci odbywali praktyki:
REALIZACJA PRAKTYKI
1. Student zobowiązany jest posiadać odzież ochronną wymaganą przez Jednostkę, w której odbywa praktykę.
2. Student ma obowiązek przestrzegać przepisy o dyscyplinie i zasadach BHP, jakie przyjęto w jednostce przyjmującej. Student ponosi pełną odpowiedzialność za wszelkie zawinione szkody spowodowane w miejscu i czasie trwania praktyki. W razie naruszenia przez studenta obowiązującego w miejscu praktyki porządku i dyscypliny pracy, Instytucja przyjmująca na praktykę może zwrócić się do Uczelni o odwołanie studenta z praktyki.
3. W czasie całego okresu praktyki student powinien prowadzić systematycznie i starannie Dziennik praktyki (Załącznik 6), w którym odnotowuje przebieg praktyki, uwzględniając datę, liczbę godzin i opis wykonanych zadań i czynności zawodowych. Osoba reprezentująca Instytucję, czyli Zakładowy Opiekun Praktyki, potwierdza podpisem dokonany przez studenta wpis.
4. Student po odbyciu pełnego wymiaru praktyki przedkłada wszystkie karty Dziennika Zakładowemu Opiekunowi Praktyki, który podsumowuje przebieg praktyki i ocenia zachowanie studenta poprzez wyrażenie opinii o jego zaangażowaniu oraz nabytych przez studenta umiejętnościach, co potwierdza podpisem pod swoją opinią.
5. Student w Sprawozdaniu końcowym z praktyki (Załącznik 7) zamieszcza opis wykonanych podczas praktyki zadań zawodowych służących realizacji Ramowego programu praktyki.
ZALICZENIE PRAKTYK
1. Po zakończeniu praktyki, ale nie później niż do końca trwania semestru, w którym powinien zrealizować praktykę, student składa PDPS lub innemu wyznaczonemu nauczycielowi (lista poniżej) komplet dokumentów i przystępuje do egzaminu ustnego.
2. Pozytywną ocenę z egzaminu student otrzymuje w wyniku weryfikacji przedstawionych dokumentów oraz osiągniętych efektów uczenia się. Na tej podstawie następuje wpisanie oceny do systemu USOS.
3. Student może ubiegać się o zaliczenie części lub całości praktyki, bez konieczności jej realizacji, na podstawie osiągniętych efektów uczenia się w wyniku wykonywanej przez pracy zawodowej, stażu lub innych form aktywności zawodowej. W takim trybie, zgodę na uznanie efektów uczenia się wyraża PDPS oceniając dokumenty dostarczone przez studenta. Nie zwalnia to studenta z obowiązku zdania egzaminu w wymaganym terminie.
4. O zaliczenie praktyki w takim trybie, może ubiegać się student, który złoży Podanie o zaliczenie praktyki wraz ze stosownym dokumentem (Załącznik 8).
Dane kontaktowe:
Pełnomocnik Dziekana ds. Praktyk Studenckich
Kierunek: Dietetyka
dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów prof. URK
Tel. 12 662 48 33; e-mail: magdalena.franczyk-zarow@urk.edu.pl
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK
Tel. 012 662 48 29 ; e-mail: adam.florkiewicz@urk.edu.pl
Kierunek: Browarnictwo i Słodownictwo
dr inż. Marek Zdaniewicz prof. URK
Tel. : 12 662 47 91; e-mail: marek.zdaniewicz@urk.edu.pl
Dokumenty do pobrania:
- Procedura wydziałowa „Zasady organizacji, realizacji i zaliczania praktyk przez studentów Wydziału Technologii Żywności”
- Załącznik nr 1 – Oświadczenie studenta
- Załącznik nr 2 – Ramowy program praktyk
- Załącznik nr 3 – Podanie o praktykę
- Załącznik nr 4 – Plan praktyki
- Załącznik nr 5 – Porozumienie
- Załącznik nr 6 – Dziennik praktyki
- Załącznik nr 7 – Sprawozdanie końcowe z praktyki
- Załącznik nr 8 – Podanie o zaliczenie praktyki
- Załącznik nr 9 – Ankieta
WYKAZ NAUCZYCIELI AKADEMICKICH ZALICZAJĄCYCH PRAKTYKI NA KIERUNKACH: TŻ, JiBŻ
Kod do Zespołu Teams 8qqt0oc, w którym można rezerwować termin
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (ścieżka Technologii Gastronomicznej) |
05-06.09.2024 godz. 10.00-13.00 25-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (ścieżka Technologii Owoców-Warzyw i Grzybów) |
09.09.2024 godz. 9.00-12.00 23.09.2024 godz. 9.00-12.00 27.09.2024 godz. 9.00-12.00 |
|
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
11-12.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności (ścieżka Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych) |
24-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności (ścieżka Biotechnologii Żywności) |
19-20.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
dr inż. Daniel Żmudziński |
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
26-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
23-25.09.2024 godz. 8.00-12.00 |
|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (ścieżka Mleko) |
24-25.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (ścieżka Mięso) |
05-06.09.2024 godz. 10.00-13.00 19-20.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
26-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
y egzaminu.
WYKAZ NAUCZYCIELI AKADEMICKICH ZALICZAJĄCYCH PRAKTYKI NA KIERUNKU: DIETETYKA
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
1. dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów, prof. URK - przewodnicząca
2. prof. dr hab. Aneta Kopeć – Prodziekan Wydziału ds. Dydaktycznych i Studenckich – głos doradczy
3. dr inż. Renata Bieżanowska-Kopeć
4. dr inż. Kinga Dziadek
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia
5. dr inż. Radosława Skoczeń-Słupska
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
6. dr hab. Maja Grabacka, prof. URK
Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
7. dr hab. Stanisław Kowalski, prof. URK