Prowadzone projekty
Nr i typ projektu Temat Kierownik Termin realizacji
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
 Grant na Innowacje w programie "Inkubator Innowacyjności 4.0" Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich i wegetariańskich   dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK  1.01.2021 – 31.03.2022
8703 LIDER   Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK   1.02.2020 – 31.01.2023
Karp 2021/2750 Program Operacyjny „Rybactwo i Morze"  Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedanych karpi wigilijnych.  dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK  1.11.2021 – 31.07.2023
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
1709 OPUS Analiza skali występowania związków perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia dr hab. Magdalena Surma 19.04.2016 - 18.10.2019
Katedra Chemii
Grant na Innowacje w programie "Inkubator Innowacyjności 4.0" Total Biodegradable Packaging dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK

1.01.2021 –  31.03.2022

LIDER 8704 Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych- nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typ ‘smart’ dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK

styczeń 2021- grudzień 2023

Katedra Żywienia Człowieka I Dietetyki
1719, OPUS  Wielofunkcyjne materiały kompozytowe wzbogacane naturalnymi związkami polifenolowymi do potencjalnych zastosowań w inżynierii tkankowej   prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć   22.10.2018 – 21.10.2022
 G 1712 Preludium Wplyw kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę – badanie proapoptotycznych mechanizmów działania CLA na wuybrane linie komórek nowotworowych   Mgr Dominik Domagała  2017-2021
 G1714 Preludium  Badanie molekularnych mechanizmów wpływu młodych pędów buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) na indukcję apoptozy w komórkach nowotworowych gruczołu piersiowego linii MCF-7 i MDA-MB-231 mgr Ewelina Piasna-Słupecka   13.09.2017-12.09.2022
 G 1713   PRELUDIUM Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego, mierzone indeksem proliferacji, apoptozy i analizą cyklu komórkowego   Mgr Mariola Drozdowska  2017-2020 przedłużenie do 2022
 G 1728 OPUS Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w badaniach in vitro in vivo   Prof. dr hab. Aneta Kopeć  2021-2024
1730 Miniatura 5 Oddziaływanie polifenoli różnych grup na strawność skrobi pszennej, mierzonej zawartością skrobi opornej Dr hab. inż. Barbara Borczak, prof. URK 01.10.2021-30.09.2022
 Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
1729 Miniatura 5  Wpływ warunków fermentacji i przechowywania na cechy jakościowe przetwarzanych pomidorów o różnym stopniu dojrzałości, ze szczególnym uwzględnieniem powstawania w nich amin biogennych Dr Jagoda Majcherczyk   2021.10.01 - 2022.09.30
 
       

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2022 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK