Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
telefon: 12 662 47 46
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. inż. Sławomir Pietrzyk, prof. URK
profesor uczelni
Kierownik Katedry
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.61
telefon: 12 662 48 38
e-mail: slawomir.pietrzyk[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak
profesor
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.59
telefon: 12 662 47 78
e-mail: leslaw.juszczak[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.85
telefon: 12 662 48 29
e-mail: adam.florkiewicz[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. inż. Dorota Gałkowska, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.60
telefon: 12 662 47 77
e-mail: dorota.galkowska[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. Gohar Khachatryan, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.46
telefon: 12 662 48 47
fax: 12 662 43 36
e-mail: gohar.khachatryan[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. inż. Izabela Przetaczek-Rożnowska, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.58
telefon: 12 662 47 79
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr hab. Jacek Rożnowski, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.64
telefon: 12 662 48 34
e-mail: jacek.roznowski[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr inż. Paulina Pająk, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.61
telefon: 12 662 47 80
e-mail: paulina.pajak[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr Robert Socha, prof. URK
profesor uczelni
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.61
telefon: 12 662 47 80
e-mail: robert.socha[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr inż. Karolina Królikowska
adiunkt
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.61
telefon: 12 662 47 80
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr Joanna Sobolewska-Zielińska
adiunkt
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.60
telefon: 12 662 47 77
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

mgr inż. Angelika Wojtyś
asystent
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.60
telefon: 12 662 47 77
e-mail: angelika.wojtys[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

mgr inż. Agnieszka Cabaj
starszy technik
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.66
telefon: 12 662 47 46
e-mail: agnieszka.cabaj[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

mgr inż. Małgorzata Dąbrowska
specjalista
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

mgr inż. Klaudia Kawa
specjalista
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
pokój nr: 1.30
telefon: 12 662 47 46
e-mail: klaudia.kawa[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

mgr inż. Bogusława Miłek
specjalista
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
e-mail: boguslawa.milek[a]urk.edu.pl
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

Prof. Teresa Fortuna
pracownik emerytowany
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

dr Małgorzata Bączkowicz
pracownik emerytowany
Wydział Technologii Żywności
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
Główne kierunki badań:
- Jakość i właściwości surowców, półproduktów i produktów żywnościowych,
- Metody analityczne w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności,
- Analiza sensoryczna w kontroli jakości żywności,
- Skrobia - jej struktura i właściwości, metody modyfikacji skrobi i funkcjonalne właściwości preparatów skrobiowych,
- Właściwości reologiczne żywności,
- Interakcje pomiędzy składnikami żywności i ich wpływ na kształtowanie cech funkcjonalnych żywności,
- Bioaktywne składniki żywności.
Dyscypliny dydaktyczne:
- Dla studentów studiów stacjonarnych
- Analiza sensoryczna i jakość opakowań,
- Jakość i bezpieczeństwo żywności,
- Metody spektroskopowe w analzie żywności,
- Podstawy biofizyki żywności,
- Współczesne trędy w analizie i ocenie jakości żywności,
- Doświadczalnictwo i analiza danych,
- Związki bioaktywne w żywności - korzyści i zagrożenia,
- Seminarium dyplomowe,
- Konwersatorium dyplomowe,
- Pracownia magisterska.
- Dla studentów studiów niestacjonarnych
- Analiza sensoryczna,
- Analiza chemiczna żywności,
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego,
- Analiza instrumentalna w badaniu żywności,
- Seminarium dyplomowe,
- Konwersatorium dyplomowe,
- Pracownia magisterska.
Publikacje pracowników Katedry: - Repo URK
Propozycje dla przemysłu:
- Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności,
- Analiza podstawowych cech i składników żywności,
- Metody spektrofotometryczne w analizie żywności,
- Atomowa spektroskopia absorpcyjna i emisyjna w analizie żywności,
- Wysokosprawna chromatografia cieczowa w analizie żywności.
- Właściwości reologiczne żywności.
Katedra Analizy i Oceny Jakości ŻywnościKatedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii ŻywnościKatedra ChemiiKatedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu SpożywczegoKatedra Przetwórstwa Produktów ZwierzęcychKatedra Technologii Fermentacji i MikrobiologiiKatedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny ŻywieniaKatedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa ZbóżKatedra Żywienia Człowieka i Dietetyki