JUBILEUSZ 50-lecia - program

KONFERENCJA NAUKOWA
„PRZYSZŁOŚĆ ŻYWNOŚCI CZY ŻYWNOŚĆ PRZYSZŁOŚCI?”
połączona z Jubileuszem 50-lecia Oddziału i Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
oraz uroczystościami Jubileuszu 50-lecia pracy
prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik i prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś
Kraków, 27-28 czerwca 2024 r.


Program Jubileuszu 50-lecia Oddziału i Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
oraz uroczystości Jubileuszu 50-lecia pracy
prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik i prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś


27 czerwiec 2024

Godzina   Hall budynku WTŻ
8.00-9.00 Rejestracja uczestników Jubileuszu
  Sala 1 i sala 2
9:00-9:15 Powitanie Gości -  prof. dr hab. Aleksandra Duda - Dziekan Wydziału Technologii Żywności URK w Krakowie
9:15-10:00 Prezentacja osiągnięć społeczności OiWTŻ - prof. dr hab. Aleksandra Duda
10.00-11.00 Prezentacja sylwetek Jubilatek - prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz
dr hab. inż. Dorota Gumul, prof. URK
11:00-11:15 Wręczenie Medali za Zasługi dla Wydziału Technologii Żywności
 11:15-11:45 Wystąpienia Gości
12:00-12:30 Uroczyste wsadzenie drzewa upamiętniającego prof. Franciszka Nowotnego oraz otwarcie „Parku profesorskiego”
12:30-13:30 Przerwa kawowa (hall- parter dla uczestników Jubileuszu)
13.00 Spotkania absolwentów i emerytowanych pracowników Wydziału w macierzystych Katedrach – możliwość wykonania wspólnych fotografii absolwentów poszczególnych roczników oraz zwiedzenia Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

 

Program Konferencji Naukowej pt. „Przyszłość żywności czy żywność przyszłości?”
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
Wydział Technologii Żywności ul. Balicka 122, 30-149 Kraków

27 czerwiec 2024
Część I – Przyszłość żywności

Godzina   Hall budynku WTŻ
13.00-14.00 Rejestracja uczestników konferencji
 

Sala 1

Wykłady plenarne
Prowadzenie: prof. Jerzy Zawistowski (UBC Vancouver)
prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć (WTŻ, URK Kraków)

 

14.00-14.30  dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM (UWM, Olsztyn)
„Bezpieczeństwo żywności głównym filarem bezpieczeństwa żywnościowego – wyzwania i kompromisy w zrównoważonych łańcuchach dostaw”
14.30-15.00 dr Marcin Gadocha (UKEN, Kraków)
„Kuchnia dawna - szanse i zagrożenia”
15.00-15.30 prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr hab. Beata Bilska, dr hab. Marzena Tomaszewska  (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW, Warszawa)
„Marnotrawstwo żywności. Ile, dlaczego i jak ograniczyć?”
15.30-16.30 Lunch dla uczestników konferencji (hall – parter)
16.15-17.15 Zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
19.30-24.00 Uroczysta kolacja konferencyjna – Hotel Swing w Krakowie

    

28 czerwiec 2024
Część II – Żywność przyszłości

Godzina   Sala 1
Wykłady plenarne
Prowadzenie: prof. dr hab. Joanna Stadnik (UP, Lublin)
prof. dr hab. inż. Mariusz Witczak (WTŻ, URK Kraków)
9.00-9.30 Prof. Jerzy Zawistowski, (UBC Vancouver, Kanada) –
The Next Frontier: Insects as Food”
9.30-10.00 dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda, profesor PŁ, (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka) –
„Od komórki do kotleta - droga bez męki"
10.00-10.30 dr hab. Ewa Jakubczyk, prof SGGW (Instytut Nauk o Żywności, SGGW, Warszawa)
„Nowe trendy w druku żywności – 3D i …”
10.30 - 10.50 mgr inż. Sylwester Pychyrek (firma U Jędrusia Sp. z o.o., Morawica)
„Opracowanie innowacyjnego sposobu eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia”
10.50-11.00 Dyskusja
11.00 Przerwa kawowa dla uczestników konferencji (hall – parter)
11.00-13.00 Sesja posterowa (hall – 1 piętro)
13.00 Podsumowanie i uroczyste zakończenie konferencji
13.15-14.00 Lunch dla uczestników konferencji (hall – parter)

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK