Samorząd Studentów - Czym się zajmujemy

Głównym zadaniem WRSS jest reprezentowanie studentów w kolegialnych organizacjach Wydziału i Uniwersytetu, dbanie o interesy studentów oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów. Wydziałowa Rada Samorządu Studentów bierze ponadto czynny udział
w organizowaniu ogólnouczelnianych imprez. Należą do nich:

  • Bal Beana – otrzęsiny I roku, które organizuje Uczelniana Rada Samorządu Studentów. Reprezentanci z poszczególnych wydziałów prezentują się na scenie Klubu Akademickiego Arka. Impreza ma charakter konkursu. Odrobina rywalizacji jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;)
  • Szlachetna Paczka – akcja do której przyłączyliśmy się niedawno. Od 2014 roku przed Świętami Bożego Narodzenia WRSS prowadzi zbiórkę najpotrzebniejszych rzeczy, tj. środków czystości, artykułów spożywczych. Akcję można wesprzeć także finansowo, a za zgromadzone środki do Paczki zakupione zostają wszystkie rzeczy znajdujące na liście potrzeb wybranej Rodziny. Najlepszą motywacją do dalszego działania i ponownego zaangażowania się w tę akcję charytatywną są łzy szczęścia w oczach Rodziny i uśmiech na twarzach obdarowanych.
  • Bal Technologów Żywności – jedyny i niepowtarzalny. Bal, tradycyjnie już, odbywa się w ostatnią sobotę karnawału i daje Studentom wyjątkową okazję, by zatańczyć walc w towarzystwie Wykładowców.
  • Dzień Otwarty UR – żywa wizytówka uczelni! Podczas tej imprezy pokazujemy to, co na naszym Wydziale najciekawsze. Na stoisku Wydziału Technologii Żywności przyszli żacy mogą uzyskać wszystkie niezbędne informacje związane z podjęciem studiów na naszym Wydziale a oferta dydaktyczna z zaangażowaniem prezentowana przez Studentów WTŻ z pewnością pomoże podjąć decyzję niejednemu niezdecydowanemu maturzyście.

WRSS TŻ angażuje się także kulturalnie. Pomagamy przy organizacji m.in.: Festiwalu Kultury Studenckiej – Juwenalia UR czy Międzywydziałowego Turnieju Artystycznego. Dbamy nie tylko o dobre samopoczucie Studentów naszego Wydziału, ale oczywiście także – a może nawet przede wszystkim – o ich wiedzę. W tym celu regularnie organizowane są szkolenia HACCP, z których skorzystać mogą także studenci innych wydziałów.

 

 

Fot 1. Bal Beana 2015 (II miejsce); fot. M. Kęder

 

Fot 2. Szlachetna Paczka 2015; fot. K. Faff

  

Fot 3. Wigilia URSS 2015; fot. K. Nocoń

 

Fot 4. Międzywydziałowy Turniejsz Artystyczny 2016 ( I miejsce oraz nominacja do KLAMKI); fot. M. Kęder

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR