Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Zarys studiów   

 Rodzaj studiów: inżynierskie - I stopnia
 Liczba semestrów: 7
 Profil: ogólnoakademicki
 Stacjonarne: 2465 godzin                         
Liczba godzin praktyk: 160 godzin
 Niestacjonarne: 1542 godzin                   
Liczba godzin praktyk: 80 godzin 

Kontakt  

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122 
30-149 Kraków
tel.: 12 662 47 48 (49)
fax: 12 662 47 50
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
 

Ścieżki dydaktyczne

  • Technologia żywności (stacjonarne)  pobierz
  • Żywienie człowieka (stacjonarne)  pobierz
  • Biotechnologia żywności (stacjonarne)  pobierz
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności (stacjonarne)  pobierz
  • Technologia żywności (niestacjonarne)  pobierz

Profil absolwenta

  • absolwent ma wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nauk technicznych i ekonomicznych
  • jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa
  • jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego)
  • wie, jak zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić jej ekonomiczną kalkulację
  • zna zasady marketingu, prawo żywnościowe oraz zasady prawidłowego żywienia człowieka
  • wie jak posługiwać się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi
  • ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia
  • zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
  • jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.