Strategia
Plan działalności i rozwoju Wydziału Technologii Żywności
na lata 2022-2024
W nawiązaniu do przyjętej w czerwcu 2021 r. Strategii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na lata 2021–2025, Dziekan oraz Prodziekani ds. dydaktycznych i studenckich przedstawiają plan rozwoju Wydziału Technologii Żywności w obszarze kształcenia oraz przyjęte cele i strategie działania na kadencję 2022-2024.
Za cel strategiczny Wydziału uznano osiągnięcie wysokiej jakości nauczania gwarantującej odpowiednio wysoki prestiż dyplomu ukończenia studiów I i II stopnia prowadzonych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Dążenie do realizacji powyższego celu obejmować będzie następujące działania:
- tworzenie szerokiej i atrakcyjnej oferty dydaktycznej (potwierdzonej m.in. certyfikatem Studia z przyszłością oraz uzyskaniem Symbolu Nowoczesnego Kształcenia 2021);
- ciągła dbałość o wysoką jakość kształcenia (potwierdzoną wynikami kontroli PKA i uzyskaniem akredytacji na wszystkich kierunkach na najdłuższy możliwy okres);
- kształcenie w oparciu o systematycznie aktualizowane i udoskonalane programy nauczania, uwzględniające zarówno opinie studentów, absolwentów, interesariuszy zewnętrznych, szczególnie członków Społecznej Rady Konsultacyjnej WTŻ, jak i potrzeby gospodarki oraz sytuację na rynku pracy w kraju i w Unii Europejskiej;
- stałe podnoszenie kwalifikacji kadry dydaktycznej poprzez awanse naukowe oraz aktywne uczestnictwo w studiach podyplomowych, kursach, warsztatach, seminariach i szkoleniach;
- doskonalenie kształcenia z wykorzystywaniem nowoczesnych metod dydaktycznych i technik nauczania, w tym technik kształcenia na odległość;
- rozwój systemu programów stażowych dostosowanych do aktualnych potrzeb rynku pracy;
- poszerzenie współpracy z instytucjami i zakładami działającymi w branży spożywczej, w kontekście aktywności badawczo-rozwojowej oraz zwiększenia bazy jednostek przyjmujących pracowników i studentów Wydziału na staże i praktyki;
- ciągłe udoskonalanie funkcjonowania systemu zapewnienia jakości kształcenia w oparciu o opinie studentów, absolwentów i pracodawców, a szczególnie Społecznej Rady Konsultacyjnej WTŻ;
- dbałość o bezpośredni wzajemny kontakt między pracownikami i studentami oraz pielęgnowanie współpracy między władzami Wydziału i Wydziałową Radą Samorządu Studentów;
- przejrzysty system zarządzania kształceniem ułatwiający wybór kierunku studiów, ścieżek dydaktycznych oraz bloków specjalizacyjnych;
- zintensyfikowanie działań zmierzających do rozwoju kompetencji miękkich u studentów poprzez organizację kursów, szkoleń i wyjazdów studyjnych;
- ciągły rozwój i udoskonalanie systemu informatycznej obsługi procesu dydaktycznego (USOS) oraz wprowadzenie elektronicznej teczki studenta;
- zwiększanie umiędzynarodowienia procesu kształcenia poprzez wzrost liczby nauczycieli i studentów uczestniczących w wymianie międzynarodowej, wzrost liczby studentów i doktorantów zagranicznych podejmujących kształcenie na Wydziale oraz zachęcanie studentów do wybierania przedmiotów i podejmowania studiów w języku angielskim;
- kształcenie na najwyższym poziomie uczestników Szkoły Doktorskiej pochodzących z Polski i z zagranicy;
- zwiększenie opieki nad studentami szczególnie uzdolnionymi oraz ich aktywizacja, m.in. przez ich angażowanie w działalność kół naukowych;
- zwiększenie pomocy studentom z niepełnosprawnościami w osiągnięciu założonych efektów uczenia się poprzez sukcesywne dostosowywanie infrastruktury do ich potrzeb;
- uatrakcyjnienie oferty kształcenia dla przedstawicieli przemysłu spożywczego i innych gałęzi gospodarki poprzez rozwój istniejących i powoływanie nowych studiów podyplomowych, odpowiadających na zapotrzebowanie otoczenia społeczno-gospodarczego;
- intensyfikacja działalności promocyjnej oraz ciągłe poszerzanie współpracy ze szkołami.
Opracowano 10 stycznia 2022 r.