Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło
PROGRAMY SESJI KÓŁ NAUKOWYCH KN WTŻ

Sesja Kół Naukowych 2017

 5-16 maja 2017


Program

9:15-10:20 Blok 1


1. Monika Franczyk, Magdalena Wyderka, Adrianna Kaczmarczyk, Wpływ naturalnych esencji aromatyzujących na wzrost bakterii Alicyclobacillus acidoterrestris, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak
 
2.Agata Tałaj, Natalia Urbaszewska, Wpływ bakterii z rodzaju Bacillus na wzrost pleśni powodujących choroby roślin uprawnych, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak
 
3. inż. Jakub Jankowicz, Wpływ ekstraktów z biomasy sinic Arthrospira platensis na wzrost bakterii kwasu octowego, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

4. inż. Anna Włodek, Optymalizacja wzrostu wybranych bakterii octowych, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

5. Tomasz Syguła, Izabela Podolecka, Zuzanna Polak , Bakterie chorobotwórcze jaj kurzych – analiza porównawcza, Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

Dyskusja 10:20-10:35

10:40-11:45 Blok 2

1. inż. Elwira Lekan, inż. Danuta Kuzar, Justyna Krybus, Agnieszka Krzus, inż. Regina Kulig, inż. Aleksandra Kukucz, Mąka z konopi siewnych jako zamiennik mąki pszennej w wyrobach ciastkarskich, Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności, Opiekun naukowy: dr inż. Dorota Gałkowska

2. Natalia Kolańska, Sylwia Kamińska, Zmiany w efektywności prozdrowotnej produktu otrzymanego na podstawie wzbogaconego soku z buraka w czasie przechowywania, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Fructus, Opiekun naukowy: dr inż. Paulina Nowicka

3. Sylwia Kamińska, Natalia Kolańska, Zmiany fizykochemiczne i sensoryczne zachodzące podczas przechowywania w temperaturze 30°C produktów typu smoothie przygotowanych na bazie buraka ćwikłowego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Fructus, Opiekun naukowy: dr inż. Paulina Nowicka

4. inż. Aleksandra Liebersbach, Możliwość zastosowania wytłoków warzywnych jako źródła naturalnych barwników w produkcji lodów.Sekcja Mikrobiologii Żywności „MikroB”, Opiekun naukowy: mgr inż. Łukasz Wajda, dr hab. Aleksandra Duda-Chodak

5. inż. Katarzyna Petka, Ciasta – opinie konsumentów, motywy wyboru, próba warzywnej modyfikacji składu, Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności, Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska

Dyskusja 11:45-12:00

13:00-14:05 Blok 3

1. inż. Iga Rusiecka, Wpływ odmiany jęczmienia na stężenie jonów magnezu i cynku w brzeczce, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Aleksander Poreda

2. inż. Aneta Pater, Wykorzystanie wody deplazmowanej (tzw. nanowody) w przemyśle browarniczym, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr inż. Marek Zdaniewicz

3. inż. Filip Dąbrowski, mgr inż. Paula Prorok, Wpływ szczepu drożdży na wybrane cechy fizykochemiczne i organoleptyczne piwa wędzonego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa Sekcja
 
4. Aleksandra Niewdana, Klaudia Nocoń, Edyta Omyła, inż. Olga Szczepanik, Stabilność mikrobiologiczna piwa „żywego”, Sekcja Technologii Fermentacji „Promil”, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Aleksander Poreda
 
5. inż. Tadeusz Witkowski, mgr inż. Paula Prorok, Patrycja Śleziona, Charakterystyka i przegląd piw w stylu IPA z polskiego rynku rzemieślniczego, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Studenckie Koło Naukowe Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa Sekcja Piwowarstwa, Opiekun naukowy: dr inż. Barbara Foszczyńska

Dyskusja 14:05-14:20

14:25-15:55 Blok 4

1. inż. Paulina Knop, inż. Magdalena Wąs, Rola polisacharydów o różnej budowie strukturalnej wyekstrahowanych z materiału roślinnego, w kształtowaniu profilu najważniejszych kwasów karboksylowych i alkoholi w żurach i chlebie żytnim na zakwasie, Sekcja Przetwórstwa Zbóż, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Krzysztof Buksa
 
2. inż. Anna Czajowska, inż. Miriam Cieślar, Badanie właściwości fizykochemicznych emulsji typu o/w., Sekcja Inżynierii Żywności, Opiekun naukowy: dr inż. Urszula Goik
 
3. inż. Karolina Syga, Wpływ procesu palenia kawy na skład chemiczny frakcji ekstrahowalnej wodą, Sekcja Przetwórstwa Zbóż, Opiekun naukowy: dr hab. inż. Krzysztof Buksa
 
4. inż. Lucyna Kansy, Ocena jakości mleka surowego w porównaniu z mlekiem dostępnym na rynku utrwalonym wybranymi procesami termicznymi, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności, Opiekun naukowy: dr n. med. Agnieszka Bielaszka
 
5. Anna Durlak, Aleksandra Duśko, Kaja Egier, Joanna Garncarska, Natalia Sanocka, Porównanie jakości handlowego i wyprodukowanego laboratoryjnie sera typu Gouda, Sekcja Przetwórstwa Mleka, Opiekun naukowy: dr inż. Marek Sady, mgr inż. Piotr Żelazowski
 
6. inż. Marcin Jaworski, inż. Agnieszka Bisztyga, inż. Bartłomiej Pawłowski, inż. Grażyna Bierowiec, inż. Anna Grodzińska, Suszona wołowina z dodatkiem sproszkowanych owoców, jako przykład nowoczesnego dania wygodnego, Sekcja Przetwórstwa Mięsa, Sekcja Przetwórstwa Owoców, Warzyw i Grzybów, Opiekun naukowy: prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, dr hab. inż. Jacek Słupski, dr inż. Maria Walczycka
 
7. inż. Radosław Leś, Pasztety w konserwie - specyfika wsadu drobno rozdrobnionego z konserw pochodzących z Polski, Rosji, Białorusi, Czech i Serbii, Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Opiekun naukowy: dr inż. Maria Walczycka (WTŻ)

Dyskusja 15:55-16:20

16:20-16:50 przerwa na obrady jury

Sesja Kół Naukowych 2017

8 kwietnia 2016 (piątek) 08.04.2016 - godz. 11.30
 
Sala wykładowa II (027)
 
Program
 
11.30 – Otwarcie Sesji, powitanie uczestników – Dziekan Wydziału Technologii Żywności - Prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna
 
11.45 – 11.55 - Grażyna Bierowiec, Anna Grodzińska - Zawartość wybranych składników bioaktywnych w sokach z buraka ćwikłowego z dodatkiem soku jabłkowego i marchwiowego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Jacek Słupski - Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw
 
11.55 – 12.05 - Bartłomiej Pawłowski, Marcin Jaworski - Jakość soków z buraka ćwikłowego z dodatkiem soku jabłkowego i marchwiowego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Jacek Słupski - Sekcja Przetwórstwa Owoców i Warzyw
 
12.05 – 12.15 - Iga Rusiecka - Wpływ pH piwa na wzrost i żywotność bakterii kwasu mlekowego - Opiekunowie naukowi: mgr inż. Aneta Walczak doktorant, dr hab. inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”
 
12.15 – 12.25 – Olga Szczepanik - Wpływ stężenia etanolu na wzrost i żywotność bakterii kwasu mlekowego w piwie - Opiekunowie naukowi: mgr inż. Aneta Walczak doktorant, dr hab. inż. Aleksander Poreda - Sekcja Technologii Fermentacji “Promil”
 
12.25 – 12.35 – Branec Roksolana, Paska Maria. - Ulepszenie technologii zapiekanych produktów z wykorzystaniem mięsa przepiórek - Opiekun naukowy: prof. dr hab. Maria Paska, - Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Mięsa
 
12.35 – 12.45 – Michał Kołdras - Wartość energetyczna produktów mięsnych a Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 - Opiekun naukowy: prof. dr hab. Władysław Migdał - Sekcja Przetwórstwa Mięsa
 
12.45 – 12.55 – inż. Radosław Leś - Porównanie popularnych produktów kwaszonych obecnych na rynku polskim i rosyjskim - Opiekun naukowy: dr inż. Maria Walczycka - Międzywydziałowe Koło Naukowe Studentów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
 
12.55 – 13.10 - dyskusja
 
13.10 – 13.20 - Benycka Andrianna, Diakun T. – Produkcja masy serowej z wykorzystaniem krioproszków „Morska Kapusta” i „Brokuły - Opiekun naukowy: profesor uniwersytetu, kandydat nauk biologicznych Jurij Haczak, Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Technologii Mleka
 
13.20 – 13.30 - Kushnir Iryna - Charakterystyka szczepów Enterococcus faecium wyizolowanych z bryndzy karpackiej - Opiekunowie naukowi: phD Iryna Slyvka, prof. Orysia Tsisaryk, Lwowski Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii imienia S.Z. Grzyckiego – Sekcja Mleka
 
13.30 – 13.40 - Małgorzata Łabuzek, Dorota Ryba - Właściwości prozdrowotne chlebów pszennych z udziałem różnych rodów gryki - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Dorota Gumul - Sekcja Technologii Węglowodanów
 
13.40 – 13.50 – Bulanda Urszula, Borecka Marta - Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne komosy ryżowej, ryżu białego oraz ryżu naturalnego - Opiekun naukowy: dr hab. inż. Kopeć Aneta - Sekcja Żywienia Człowieka i Dietetyki
 
13.50 – 14.00 – inż. Katarzyna Petka - Opinie i oczekiwania konsumentów odnośnie posiłków dietetycznych oferowanych przez firmy cateringowe - Opiekun naukowy: dr Kinga Topolska - Sekcja Monitoringu i Atestacji Żywności
 
14.00 – 14.10 - Monika Kurczyna, Danuta Kuzar, Elwira Lekan, Anna Kuśnierz, Płonka Karolina - Ocena jakości wybranych pomadek mlecznych typu krówki - Opiekun naukowy: dr inż. Dorota Gałkowska - Sekcja Analizy i Oceny Jakości Żywności
 
14.10 – 14.20 - dyskusja
 
14.20 – 15.00 – przerwa
 
15.00 – Ogłoszenie wyników i podsumowanie Sesji