Procedury
Doktorat
Uchwała nr 238/2016
Rady Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
z dnia 14 grudnia 2016 r.
w sprawie powołania komisji doktorskich
- Rada Wydziału na wniosek Dziekana powołuje 12-osobowe komisje doktorskie złożone z :
- 7 osób w tym: członków Rady posiadających tytuł profesora w zakresie dziedziny nauki, do której należy dyscyplina podstawowa odpowiadająca tematowi rozprawy doktorskiej albo pokrewna dyscyplina naukowa lub stopień doktora habilitowanego w zakresie podstawowej albo pokrewnej dyscypliny naukowej albo z osób, które nabyły uprawnienia równoważne uprawnieniom wynikającym z posiadania stopnia doktora habilitowanego na podstawie Art. 21a ustawy i prowadzą działalność naukową lub dydaktyczną w zakresie tej dyscypliny naukowej i recenzentów rozprawy doktorskiej.
- 5 członków komisji, w tym promotora, przeprowadzających egzaminy doktorskie w zakresie dyscypliny podstawowej.
- W posiedzeniach komisji doktorskiej może uczestniczyć, bez prawa głosu, promotor pomocniczy.
- Obrona odbywa się na otwartym posiedzeniu komisji doktorskiej.
- Do zadań komisji doktorskiej należy przeprowadzenie publicznej obrony. Po zakończeniu obrony, na posiedzeniu niejawnym, komisja doktorska przygotowuje projekt uchwały w sprawie nadania stopnia doktora i przedstawia go Radzie Wydziału.
- Rada Wydziału podejmuje uchwałę o nadaniu stopnia doktora.
Uchwała nr 239/2016
Rady Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
z dnia 14 grudnia 2016 r.
w sprawie szczegółowego trybu przeprowadzenia czynności w przewodach doktorskich
opartych na spójnym tematycznie zbiorze artykułów
Rada Wydziału Technologii Żywności zaleca uwzględnienie poniższych zasad dotyczących przygotowania rozprawy doktorskiej w formie spójnego tematycznie zbioru artykułów:
- Podstawą rozprawy doktorskiej powinny być co najmniej 3 spójne tematycznie prace oryginalne, zebrane pod wspólnym tytułem, w tym przynajmniej dwie prace powinny być opublikowane lub przyjęte do druku (nr doi) w recenzowanych czasopismach naukowych wymienionych w części A wykazu czasopism MNiSW, a jedna w czasopiśmie znajdującym się na liście B wykazu MNiSW. W pracach tych kandydat ubiegający się o stopień naukowy doktora powinien być co najmniej dwukrotnie pierwszym autorem, a jego wkład w powstanie każdej z publikacji powinien być nie mniejszy niż 50%.
- Pkt. 1 dotyczy publikacji opublikowanych lub przyjętych do druku (nr doi) po wszczęciu przewodu doktorskiego.
- Prace wchodzące w skład rozprawy doktorskiej powinny stanowić oryginalne rozwiązanie problemu naukowego i wykazywać ogólną wiedzę kandydata w danej dyscyplinie naukowej oraz umiejętność samodzielnego prowadzenia pracy naukowej (Art. 13. ust.1 ustawy).
- Poza pracami wymienionymi w pkt.1, w skład rozprawy doktorskiej mogą wchodzić także inne prace oryginalne i przeglądowe, których kandydat jest współautorem.
- Publikacja wymagana do wszczęcia przewodu doktorskiego, o której mowa w Art.11 ust.2 ustawy, nie może być częścią rozprawy doktorskiej.
- Rozprawa doktorska powinna być opatrzona streszczeniem w języku polskim i angielskim.
- W przypadku prac zbiorowych, kandydat powinien dołączyć oświadczenia, poświadczone przez współautorów, określające jego procentowy wkład w powstanie tych prac.
- Pozostałe zasady precyzuje Uchwała Nr 109a/2013 Rady Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z dnia 16 października 2013 r. w sprawie szczegółowego trybu przeprowadzania czynności w przewodach doktorskich.
Uchwała Nr 63/2017
Rady Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
z dnia 22 marca 2017 r.
w sprawie wyróżniania rozpraw doktorskich
- Wyróżnienie rozprawy doktorskiej w postępowaniu o nadanie stopnia doktora może być przyznane w przypadku spełnienia poniższych warunków
- umieszczenia wniosku o wyróżnienie rozprawy przez wszystkich recenzentów w opracowanych przez nich recenzjach,
- uzyskanie oceny 5,0 z egzaminu z dyscypliny podstawowej.
- Wniosek o wyróżnienie rozprawy przedstawia Dziekan, jeżeli obrona odbywa się na otwartym posiedzeniu Rady Wydziału lub Przewodniczący Komisji powołanej do publicznej obrony rozprawy doktorskiej, po jej zakończeniu, podczas posiedzenia niejawnego.
- Wyróżnienie rozprawy doktorskiej przyznawane jest przez Radę Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w trybie głosowania tajnego.
Przyznanie wyróżnienia rozprawy doktorskiej jest potwierdzone dyplomem wystawionym przez Dziekana Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Habilitacja
Uchwała nr 107/2016
podjęta przez Radę Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
w dniu 25 maja 2016 r.
Rada Wydziału Technologii Żywności postanawia, iż każdorazowo przed podjęciem uchwały o wyrażeniu zgody na przeprowadzenie postępowania habilitacyjnego, podejmie decyzję o konieczności wystąpienia habilitanta przed Radą Wydziału z prezentacją na temat osiągnięć naukowych stanowiących podstawę do ubiegania się o stopień naukowy.
Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie