Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

UNIWERSYTET ROLNICZY BĘDZIE WSPÓŁPRACOWAĆ Z FIRMAMI: TYMBARK-MWS I FRUKTUS AGROS NOVA

09.05.2023

27 kwietnia 2023 r. w gabinecie JM prof. Sylwestra Tabora – rektora Uniwersytetu Rolniczego podpisano porozumienia o współpracy między Uczelnią a spółkami: Fruktus Agros Nova Sp. z o.o. Sp.k. z siedzibą w Wąsoszu Dolnym i Tymbark-MWS Sp. z o.o. z siedzibą w Tymbarku. Obie firmy należą do Grupy Maspex, która jest największą polską firmą w branży spożywczej oraz jedną z największych w Europie Środowo-Wschodniej. Spółka posiada w swoim portfolio 60 marek i łącznie oferuje ponad 2 tys. propozycji produktowych, a jej produkty są obecne w ponad 60 krajach na całym świecie. „Wizją Maspeksu – jak czytamy na stronie maspex.com – jest bycie liderem rynku europejskiego, który poprzez najwyższą jakość i innowacyjność buduje swoją pozycję rynkową. Działa z troską i odpowiedzialnością za ludzi i otoczenie”.

 Podpisanie porozumienia

Porozumienie z Fruktus Agros Nova związane jest z realizacją przez spółkę projektu pn. „Opracowanie zmodyfikowanej technologii produkcji i przetwórstwa ogórków w zakresie procesu uprawy, automatyzacji zbioru i przechowywania ograniczającego straty surowca celem poprawy efektywności ekonomicznej jego przetwórstwa oraz obniżenia śladu węglowego produktu końcowego”. Natomiast współpraca Uniwersytetu Rolniczego z Tymbark-MWS łączy się z zamiarem przystąpienia firmy do konkursu ogłoszonego w ramach Funduszy Europejski dla Nowoczesnej Gospodarki na lata 2021–2027, Priorytet 1. Wsparcie dla przedsiębiorców, Ścieżka SMART, pt. „Opracowanie innowacyjnych produktów owocowo-warzywnych wspierających mikrobiom.” zwanego dalej „Projektem”.

Strony obu porozumień deklarują zamiar i wolę współpracy, która obejmie: wspólną realizację projektów badawczych i pilotażowych do rozwijania kolejnych innowacyjnych rozwiązań w sektorze spożywczym oraz w zakresie środowiskowego zarządzania  produktami, prowadzenie wspólnych projektów naukowo-badawczych i prac rozwojowych, odpłatne doradztwo ekonomiczno-techniczne świadczone przez URK dla spółek Fruktus Agros Nova i Tymbark-MWS w zakresie poprawy efektywności ekonomicznej procesów pozyskiwania i przetwarzania owoców i warzyw na potrzeby spożywcze, odpłatną realizację prac B+R przez Uniwersytet dla obu firm w zakresie dostosowania maszyn i technik zbioru warzyw do nowych metod uprawowych, wymianę doświadczeń, propagowanie wspólnych osiągnięć w zakresie rozwiązań technologicznych i zarządczych poprzez m.in. publikacje naukowe i w prasie branżowej oraz organizowanie i prowadzenie warsztatów i konferencji, organizację przez spółki Tymbark i Fruktus  Agros Nova praktyk i staży dla studentów, pracowników i doktorantów URK, inne formy szkoleniowe, np. studia podyplomowe z odpłatnym wykorzystaniem wiedzy i know-how obu firm.

We wzajemnych kontaktach strony będą reprezentowane przez koordynatorów, którymi są: ze strony firm FRUKTUS Agros Nova i Tymbark pani Marta Kutyna-Bakalarska, a ze strony Uniwersytetu Rolniczego dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK.

Na porozumieniu podpisy swe złożyli: prof. Sylwester Tabor – rektor Uniwersytetu Rolniczego i pani Marta Kutyna-Bakalarska – pełnomocnik firm Fruktus Agros Nova i Tymbark-MWS.