JUBILEUSZ 50-lecia - program
KONFERENCJA NAUKOWA
„PRZYSZŁOŚĆ ŻYWNOŚCI CZY ŻYWNOŚĆ PRZYSZŁOŚCI?”
połączona z Jubileuszem 50-lecia Oddziału i Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
oraz uroczystościami Jubileuszu 50-lecia pracy
prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik i prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś
Kraków, 27-28 czerwca 2024 r.
Program Jubileuszu 50-lecia Oddziału i Wydziału Technologii Żywności
Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
oraz uroczystości Jubileuszu 50-lecia pracy
prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik i prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś
27 czerwiec 2024
Godzina | Hall budynku WTŻ |
8.00-9.00 | Rejestracja uczestników Jubileuszu |
Sala 1 i sala 2 | |
9:00-9:15 | Powitanie Gości - prof. dr hab. Aleksandra Duda - Dziekan Wydziału Technologii Żywności URK w Krakowie |
9:15-10:00 | Prezentacja osiągnięć społeczności OiWTŻ - prof. dr hab. Aleksandra Duda |
10.00-11.00 | Prezentacja sylwetek Jubilatek - prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz dr hab. inż. Dorota Gumul, prof. URK |
11:00-11:15 | Wręczenie Medali za Zasługi dla Wydziału Technologii Żywności |
11:15-11:45 | Wystąpienia Gości |
12:00-12:30 | Uroczyste wsadzenie drzewa upamiętniającego prof. Franciszka Nowotnego oraz otwarcie „Parku profesorskiego” |
12:30-13:30 | Przerwa kawowa (hall- parter dla uczestników Jubileuszu) |
13.00 | Spotkania absolwentów i emerytowanych pracowników Wydziału w macierzystych Katedrach – możliwość wykonania wspólnych fotografii absolwentów poszczególnych roczników oraz zwiedzenia Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności |
Program Konferencji Naukowej pt. „Przyszłość żywności czy żywność przyszłości?”
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
Wydział Technologii Żywności ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
27 czerwiec 2024
Część I – Przyszłość żywności
Godzina | Hall budynku WTŻ |
13.00-14.00 | Rejestracja uczestników konferencji |
Sala 1 Wykłady plenarne
|
|
14.00-14.30 | dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM (UWM, Olsztyn) „Bezpieczeństwo żywności głównym filarem bezpieczeństwa żywnościowego – wyzwania i kompromisy w zrównoważonych łańcuchach dostaw” |
14.30-15.00 | dr Marcin Gadocha (UKEN, Kraków) „Kuchnia dawna - szanse i zagrożenia” |
15.00-15.30 | prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr hab. Beata Bilska, dr hab. Marzena Tomaszewska (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW, Warszawa) „Marnotrawstwo żywności. Ile, dlaczego i jak ograniczyć?” |
15.30-16.30 | Lunch dla uczestników konferencji (hall – parter) |
16.15-17.15 | Zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności |
19.30-24.00 | Uroczysta kolacja konferencyjna – Hotel Swing w Krakowie |
28 czerwiec 2024
Część II – Żywność przyszłości
Godzina | Sala 1 Wykłady plenarne Prowadzenie: prof. dr hab. Joanna Stadnik (UP, Lublin) prof. dr hab. inż. Mariusz Witczak (WTŻ, URK Kraków) |
9.00-9.30 | Prof. Jerzy Zawistowski, (UBC Vancouver, Kanada) – „The Next Frontier: Insects as Food” |
9.30-10.00 | dr hab. inż. Małgorzata Zakłos-Szyda, profesor PŁ, (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka) – „Od komórki do kotleta - droga bez męki" |
10.00-10.30 | dr hab. Ewa Jakubczyk, prof SGGW (Instytut Nauk o Żywności, SGGW, Warszawa) „Nowe trendy w druku żywności – 3D i …” |
10.30 - 10.50 | mgr inż. Sylwester Pychyrek (firma U Jędrusia Sp. z o.o., Morawica) „Opracowanie innowacyjnego sposobu eliminacji konserwantów z procesu produkcji wyrobów garmażeryjnych formowanych z nadzieniem z jednoczesnym wydłużeniem ich przydatności do spożycia” |
10.50-11.00 | Dyskusja |
11.00 | Przerwa kawowa dla uczestników konferencji (hall – parter) |
11.00-13.00 | Sesja posterowa (hall – 1 piętro) |
13.00 | Podsumowanie i uroczyste zakończenie konferencji |
13.15-14.00 | Lunch dla uczestników konferencji (hall – parter) |