Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

📢 Krakowskie Seminarium Cechowe – Spotkanie z Historią Rzemiosła Spożywczego!

Data: 06.03.2025
Godzina: 10:00 - 14:00
Miejsce wydarzenia: ul. Rakowicka 22E, Archiwum Narodowe w Krakowie
Organizator: Archiwum Narodowe w Krakowie, Instytut Historii i Archiwistyki UKEN oraz Cech Rzemiosł Spożywczych
Cena wejścia: Wstęp wolny
Powrót Zapisz w kalendarzu Zapisz w kalendarzu Google Pokaż na mapie

Krakowskie Seminarium Cechowe – Rzemiosło Spożywcze Wczoraj i Dziś 

📅 6 marca 2025 r.
🕙 10:00 – 14:00
📍 Archiwum Narodowe w Krakowie, ul. Rakowicka 22E

Archiwum Narodowe w Krakowie, Instytut Historii i Archiwistyki UKEN oraz Cech Rzemiosł Spożywczych zapraszają na wyjątkowe seminarium, poświęcone historii i współczesności rzemiosła spożywczego, w tym cechów piekarzy, cukierników i rzeźników.

W programie seminarium:

  • Najstarsze księgi cechowe i źródła miejskie
  • Siedziby i działalność cechów rzemieślniczych
  • Archiwalia dokumentujące historię rzemiosła

🔸 Wystawa towarzysząca: „Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”, prezentująca unikatowe dokumenty sięgające XV wieku!

To niezwykła okazja do zgłębienia tradycji rzemieślniczych, nawiązania kontaktów między cechami i badaczami oraz ożywienia zainteresowania historią rzemiosła.

📩 Więcej informacji w załączonym harmonogramie!

Pliki do pobrania