Praktyki zawodowe
PRAKTYKA „KROK PO KROKU”
ORGANIZACJA PRAKTYKI
- Do końca semestru poprzedzającego semestr, w którym powinna odbyć się praktyka, student ma obowiązek zapoznać się z procedurą realizacji praktyki zawodowej i związanymi z nią załącznikami, co poświadcza podpisem w stosownym Oświadczeniu studenta (Załącznik 1).
- Student zobowiązany jest posiadać aktualne w okresie trwania praktyki badania lekarskie, potwierdzające zdolność do ich odbycia. Skierowanie na w/w badania można odebrać w dziekanacie Wydziału.
- Student zobowiązany jest ubezpieczyć się na okres praktyki od następstw nieszczęśliwych wypadków (NNW), a w przypadku wymagań Instytucji przyjmującej na praktykę wykupić także ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC).
- Miejsce realizacji praktyki studenci wybierają samodzielnie, kierując się wytycznymi zamieszczonymi w Ramowym Programie Praktyk (Załącznik 2). W uzasadnionych przypadkach miejsce to może zostać wskazane przez Pełnomocnika Dziekana ds. Praktyk Studenckich (PDPS) lub innego nauczyciela.
Kierunek studiów |
Ścieżka |
Forma studiów |
Rok studiów/semestr |
Liczba godzin |
Ramowy program praktyk |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka |
Technologia Żywności |
S |
Drugi / IV |
80 godz. |
|
Trzeci / VI |
160 godz. |
||||
Technologia Żywności |
NS |
Drugi / IV |
80 godz. |
||
Trzeci / VI |
80 godz. |
||||
Żywienie Człowieka |
S |
Drugi / IV |
80 godz. |
||
Trzeci / VI |
160 godz. |
||||
Biotechnologia Żywności |
S |
Drugi / IV |
80 godz. |
||
Trzeci / VI |
160 godz. |
||||
Jakość i bezpieczeństwo żywności |
S |
Drugi / IV |
80 godz. |
||
Trzeci / VI |
160 godz. |
||||
Dietetyka |
|
S |
Pierwszy / II |
200 godz. |
|
Drugi / IV |
200 godz. |
||||
Trzeci / VI |
200 godz. |
||||
Browanictwo i Słodownictwo |
|
S |
Pierwszy / II |
160 godz. |
|
Drugi / IV |
320godz. |
||||
Trzeci / VI |
320 godz. |
||||
Czwarty / VII |
160 godz. |
||||
Gastronomia i Catering Dietetyczny |
|
S |
Drugi / IV |
160 godz. |
|
Trzeci / VI |
160 godz. |
||||
|
NS |
Drugi / IV |
160 godz. |
- Studenci samodzielnie zwracają się do wybranej Instytucji z prośbą o przyjęcie na praktykę. W tym celu wypełniają Podanie o praktykę (Załącznik 3), uzyskują akceptację miejsca i proponowanego terminu realizacji praktyki przez PDPS.
- Kryteriami weryfikacji Instytucji przyjmującej na praktykę są: profil działalności zgodny z kierunkiem kształcenia studenta.
- Podanie o praktykę wraz z Planem praktyk (Załącznik 4) powinno być złożone w terminie do 30 kwietnia br do PDPS.
- W celu przygotowania Porozumienia pomiędzy Uczelnią a Instytucją przyjmującą na praktykę (Załącznik 5) student wypełnia ankietę, do której link umieszczony jest poniżej:
Na podstawie tych danych zredagowana i podpisana przez Przedstawiciela Uczelni (Koordynator Rektora ds. praktyk) umowa zostanie wysłana na adres e-mail studenta.
- Student musi to porozumienie wydrukować w dwóch egzemplarzach (druk dwustronny) i uzyskać podpis osoby reprezentującej jednostkę do której aplikuje. Jedną kopię pozostawia w zakładzie, a drugą przynosi z pozostałymi dokumentami na egzamin zaliczeniowy.
- Przykładowa lista zakladów w których w ubiegłych latach studenci odbywali praktyki:
REALIZACJA PRAKTYKI
- Student zobowiązany jest posiadać odzież ochronną wymaganą przez Jednostkę, w której odbywa praktykę.
- Student ma obowiązek przestrzegać przepisy o dyscyplinie i zasadach BHP, jakie przyjęto w jednostce przyjmującej. Student ponosi pełną odpowiedzialność za wszelkie zawinione szkody spowodowane w miejscu i czasie trwania praktyki. W razie naruszenia przez studenta obowiązującego w miejscu praktyki porządku i dyscypliny pracy, Instytucja przyjmująca na praktykę może zwrócić się do Uczelni o odwołanie studenta z praktyki.
- W czasie całego okresu praktyki student powinien prowadzić systematycznie i starannie Dziennik praktyki (Załącznik 6), w którym odnotowuje przebieg praktyki, uwzględniając datę, liczbę godzin i opis wykonanych zadań i czynności zawodowych. Osoba reprezentująca Instytucję, czyli Zakładowy Opiekun Praktyki, potwierdza podpisem dokonany przez studenta wpis.
- Student po odbyciu pełnego wymiaru praktyki przedkłada wszystkie karty Dziennika Zakładowemu Opiekunowi Praktyki, który podsumowuje przebieg praktyki i ocenia zachowanie studenta poprzez wyrażenie opinii o jego zaangażowaniu oraz nabytych przez studenta umiejętnościach, co potwierdza podpisem pod swoją opinią.
- Student w Sprawozdaniu końcowym z praktyki (Załącznik 7) zamieszcza opis wykonanych podczas praktyki zadań zawodowych służących realizacji Ramowego programu praktyki.
ZALICZENIE PRAKTYK
- Po zakończeniu praktyki, ale nie później niż do końca trwania semestru, w którym powinien zrealizować praktykę, student składa PDPS lub innemu wyznaczonemu nauczycielowi (lista poniżej) komplet dokumentów i przystępuje do egzaminu ustnego.
- Pozytywną ocenę z egzaminu student otrzymuje w wyniku weryfikacji przedstawionych dokumentów oraz osiągniętych efektów uczenia się. Na tej podstawie następuje wpisanie oceny do systemu USOS.
- Student może ubiegać się o zaliczenie części lub całości praktyki, bez konieczności jej realizacji, na podstawie osiągniętych efektów uczenia się w wyniku wykonywanej przez pracy zawodowej, stażu lub innych form aktywności zawodowej. W takim trybie, zgodę na uznanie efektów uczenia się wyraża PDPS oceniając dokumenty dostarczone przez studenta. Nie zwalnia to studenta z obowiązku zdania egzaminu w wymaganym terminie.
- O zaliczenie praktyki w takim trybie, może ubiegać się student, który złoży Podanie o zaliczenie praktyki wraz ze stosownym dokumentem (Załącznik 8).
Dane kontaktowe:
Pełnomocnik Dziekana ds. Praktyk Studenckich
Kierunek: Dietetyka
dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów prof. URK
Tel. 12 662 48 33; e-mail: magdalena.franczyk-zarow@urk.edu.pl
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
dr hab. inż. Adam Florkiewicz, prof. URK
Tel. 012 662 48 29 ; e-mail: adam.florkiewicz@urk.edu.pl
Kierunek: Browarnictwo i Słodownictwo
dr inż. Marek Zdaniewicz prof. URK
Tel. : 12 662 47 91; e-mail: marek.zdaniewicz@urk.edu.pl
Dokumenty do pobrania:
Procedura organizacji, realizacji i zaliczania praktyk zawodowych
Załącznik 1 - Oświadczenie studenta
Załącznik 2 - Ramowy program praktyk
Załącznik 3 - Podanie o praktykę
Załącznik 6 - Dziennik praktyki
Załącznik 7 - Sprawozdanie końcowe z praktyki
Załącznik 8 - Podanie o zaliczenie praktyki
WYKAZ NAUCZYCIELI AKADEMICKICH ZALICZAJĄCYCH PRAKTYKI NA KIERUNKU TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
Kod do Zespołu Teams pq7piuf, w którym można rezerwować terminy egzaminu.
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (ścieżka Technologii Gastronomicznej) |
05-06.09.2024 godz. 10.00-13.00 25-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (ścieżka Technologii Owoców-Warzyw i Grzybów) |
09.09.2024 godz. 9.00-12.00 23.09.2024 godz. 9.00-12.00 27.09.2024 godz. 9.00-12.00 |
|
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
11-12.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności (ścieżka Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych) |
24-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności (ścieżka Biotechnologii Żywności) |
19-20.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
dr inż. Daniel Żmudziński |
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
26-27.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
23-25.09.2024 godz. 8.00-12.00 |
|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (ścieżka Mleko) |
24-25.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych (ścieżka Mięso) |
05-06.09.2024 godz. 10.00-13.00 19-20.09.2024 godz. 10.00-13.00 |
|
Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
24-25.09.2024 godz. 9.00-11.00 |
WYKAZ NAUCZYCIELI AKADEMICKICH ZALICZAJĄCYCH PRAKTYKI NA KIERUNKU: DIETETYKA
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów, prof. URK - przewodnicząca
prof. dr hab. Aneta Kopeć – Prodziekan Wydziału ds. Dydaktycznych i Studenckich – głos doradczy
dr inż. Renata Bieżanowska-Kopeć
dr inż. Kinga Dziadek
Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia
dr inż. Radosława Skoczeń-Słupska
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
dr hab. Maja Grabacka, prof. URK
Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż
dr hab. Stanisław Kowalski, prof. URK
WYKAZ NAUCZYCIELI AKADEMICKICH ZALICZAJĄCYCH PRAKTYKI NA KIERUNKU: BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologi
Imię i nazwisko: |
Katedra: |
Termin zaliczenia: |
---|---|---|
dr inż. Marek Zdaniewicz, prof. URK | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii | |
dr hab. inż. Aleksander Poreda, prof. URK |
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
|
dr inż. Aneta Ciosek | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii | |
mgr inż. Aneta Pater | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
|
dr hab. Agnieszka Wikiera, prof. URK | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności | |
dr inż. Anna Stępień |
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
|
dr hab. Rafał Ziobro, prof. URK | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |