Projekty zrealizowane
Nr i typ projektu |
Temat |
Kierownik |
Termin realizacji |
---|---|---|---|
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
|||
1855 |
Wpływ podwójnej modyfikowanej skrobi o różnej zawartości amylozy na strukturę ziarna skrobiowego, właściwości fizyko-chemiczne i generowanie wolnych rodników |
dr hab. inż. Sławomir Pietrzyk |
10.02.2014-9.08.2016 |
1857 |
Maltooligosacharydy na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie - otrzymywanie, struktura, właściwości oraz możliwości aplikacyjne |
mgr inż. Karolina Pycia |
14.03.2014-13.03.2015 |
Katedra Biotechnologii Żywności |
|||
6707 |
Molecular mechanisms of anticancer effects of Peroxisome Proliferator Activated Peceptor alpha activation by fatty acids and fenofibrate in tumor cells |
dr Maja Grabacka |
17.11.2011-31.10.2014 |
1854 |
Wpływ bakterii probiotycznych oraz liganów receptorów Toll-podobnych na wzrost i zróżnicowanie komórek nabłonkowych jelita cienkiego - badania w modelu organotypowej hodowli trójwymiarowej pochodzącej z zarodków kurzych |
dr Małgorzata Pierzchalska |
10.02.2014-9.02.8017 |
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
|||
1856 |
Opracowanie podstaw teoretycznych analizy in situ reologicznych wartości strukturalnych płynów spożywczych |
prof. dr hab. Mirosław Grzesik |
20.03.2014-19.03.2017 |
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
|||
1772 promotorski |
Wpływ modyfikacji białek mleka transglutaminazą na właściwości jakościowe serów miękkich
|
dr hab. inż. J. Domagała, prof. UR |
25.10.2010-24.04.2012 |
1807 |
Właściwości denitryfikujące, aromatyzujące i zakwaszające bakterii kwasu mlekowego oraz ziarniaków izolowanych z tradycyjnych surowych wyrobów mięsnych fermentowanych |
dr inż. Ewelina Węsierska |
11.05.2011-10.09.2014 |
7020 Grant na Innowacje w programie „Inkubator Innowacyjności 2.0” |
Hydrolizat żelatyny z karpia w formie mikrokaspułek do przedłużania trwałości ryb i ich przetworów |
dr inż. Piotr Kulawik | 4.07.2019 – 15.06.2020 |
Bony na Innowacje dla MŚP | Zakup usługi obejmującej wsparcie realizacji prac badawczo-rozwojowych, których celem jest opracowanie technologii wytwarzania mokrej karmy dla psów z surowców ubocznych przemysłu mięsnego | dr inż. Marzena Zając | 3.02.2019 – 10.12.2019 |
Grant na Innowacje w programie „Inkubator Innowacyjności 2.0” BZ-64/2019/CTT | Wykorzystanie folii furcelleranowych do produkcji przetworów mięsnych” realizowanego w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 2.0” w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4 | dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK | 4.07.2019-15.062020 |
1722 MINIATURA | Badanie zmian zachodzących w ekstraktach mięsnych pod wpływem NO-syntazy i/lub argininy | dr inż. Marzena Zając | 7.11.2019-6.11.2020 |
8701 LIDER | Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców | dr inż. Joanna Tkaczewska | 1.01.2017 – 30.09.2021 |
BZ-4743 | Usługa badawczo-rozwojowa związana z opracowaniem innowacyjnych wyrobów mięsnych o charakterze funkcjonalnym | dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK | 10.11.2021-30.03.2022 |
Katedra Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej |
|||
1823 |
Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach antyoksydacyjnych |
dr inż. Aleksandra Duda-Chodak |
12.12.2011-13.11.2014 |
1833 |
Wpływ odmiany śliwy na skład mikroflory drożdżowej owoców oraz charakterystykę chemiczną otrzymywanych z nich spirytusów śliwkowych |
dr hab. Paweł Satora |
3.04.2012-2.04.2014 |
Katedra Technologii Węglowodanów |
|||
1809 |
Możliwości zagospodarowania mąki owsianej odpadowej do produkcji pieczywa, ekstrudatów i zagęstników spożywczych |
prof. dr hab. Halina Gambuś |
11.05.2011-10.11.2014 |
1832 |
Wpływ interakcji polisacharydów i białek na właściwości chleba żytniego. Badania modelowe |
dr inż. Krzysztof Buksa |
3.04.2012-2.04.2014 |
1840 |
Niestabilne w czasie kleiki skrobi ziemniaczanej oraz możliwości ich stabilizacji |
prof. dr hab. Marek Sikora |
21.08.2012-20.08.2015 |
Katedra Żywienia Człowieka |
|||
1810 |
Ocena prozdrowotnego (przeciwmiażdżycowego) oddziaływania jaja kurzego wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) w badaniach in vitro (mysie makrofagi RAW 264.7) oraz in vivo (myszy genetycznie zmodyfikowane ApoE/LDLr-/-) |
dr hab. Renata Kostogrys |
11.05.2011-10.05.2014 |
1825 |
Składniki bioaktywne w owocach wybranych krzewów dziko rosnących i ich wpływ na organizm szczura laboratoryjnego |
dr hab. Elżbieta Sikora, prof. UR |
9.12.2011-8.06.2014 |
1839 |
Zależna od sprzężonego kwasu linolowego (CLA) aktywacja transkrypcyjna PPAR – badanie molekularnych mechanizmów potencjalnie przeciwnowotworowego działania kwasów tłuszczowych żółtek jaj wzbogaconych w CLA |
prof. dr hab. Teresa Leszczyńska |
06.08.2012-05.08.2015 |
1708 Preludium |
Wpływ owoców i liści czereśni na wybrane wskaźniki biochemiczne oraz metabolizm tłuszczów w organizmie szczura doświadczalnego |
dr inż. Kinga Dziadek |
09.03.2016 – 08.09.2019 |
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji |
|||
1826 |
Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki osteoporozy – badania in vivo w warunkach hipoalimentacji wapniowej, z wykorzystaniem modelu samicy rosnącej oraz owariektomizowanej samicy dojrzałej (szczur rasy Wistar) |
dr Kinga Topolska |
13.12.2011-12.12.2014 |
1717 MINIATURA |
Ocena wpływu dodatków smakowych - tzw. "zamienników" soli - na powstawanie estrów monochloropropanodioli w wytrawnym pieczywie cukierniczym |
dr Anna Sadowska-Rociek |
18.08.2017-17.08.2018 |