Prowadzone projekty
Nr i typ projektu | Temat | Kierownik | Termin realizacji |
---|---|---|---|
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych | |||
Grant na Innowacje w programie "Inkubator Innowacyjności 4.0" | Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich i wegetariańskich | dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK | 1.01.2021 – 31.03.2022 |
8703 LIDER | Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywności | dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK | 1.02.2020 – 31.01.2023 |
Karp 2021/2750 Program Operacyjny „Rybactwo i Morze" | Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedanych karpi wigilijnych. | dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK | 1.11.2021 – 31.07.2023 |
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji | |||
1709 OPUS | Analiza skali występowania związków perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia | dr hab. Magdalena Surma | 19.04.2016 - 18.10.2019 |
Katedra Chemii | |||
Grant na Innowacje w programie "Inkubator Innowacyjności 4.0" | Total Biodegradable Packaging | dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK |
1.01.2021 – 31.03.2022 |
LIDER 8704 | Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych- nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typ ‘smart’ | dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK |
styczeń 2021- grudzień 2023 |
Katedra Żywienia Człowieka I Dietetyki | |||
1719, OPUS | Wielofunkcyjne materiały kompozytowe wzbogacane naturalnymi związkami polifenolowymi do potencjalnych zastosowań w inżynierii tkankowej | prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć | 22.10.2018 – 21.10.2022 |
G 1712 Preludium | Wplyw kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę – badanie proapoptotycznych mechanizmów działania CLA na wuybrane linie komórek nowotworowych | mgr Dominik Domagała | 2017-2021 |
G1714 Preludium | Badanie molekularnych mechanizmów wpływu młodych pędów buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) na indukcję apoptozy w komórkach nowotworowych gruczołu piersiowego linii MCF-7 i MDA-MB-231 | mgr Ewelina Piasna-Słupecka | 13.09.2017-12.09.2022 |
G 1713 PRELUDIUM | Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego, mierzone indeksem proliferacji, apoptozy i analizą cyklu komórkowego | mgr Mariola Drozdowska | 2017-2020 przedłużenie do 2022 |
G 1728 OPUS | Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w badaniach in vitro in vivo | Prof. dr hab. Aneta Kopeć | 2021-2024 |
1730 Miniatura 5 | Oddziaływanie polifenoli różnych grup na strawność skrobi pszennej, mierzonej zawartością skrobi opornej | dr hab. inż. Barbara Borczak, prof. URK | 01.10.2021-30.09.2022 |
Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności | |||
1729 Miniatura 5 | Wpływ warunków fermentacji i przechowywania na cechy jakościowe przetwarzanych pomidorów o różnym stopniu dojrzałości, ze szczególnym uwzględnieniem powstawania w nich amin biogennych | dr Jagoda Majcherczyk | 2021.10.01 - 2022.09.30 |