Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Zarys studiów   

Rodzaj studiów: magisterskie - II stopnia
Liczba semestrów: 3
Profil: ogólnoakademicki
Stacjonarne: 936 godzin
Liczba godzin praktyk: 160 godzin
Niestacjonarne: 592 godzin
Liczba godzin praktyk: 160 godzin

Kontakt  

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122 
30-149 Kraków
adres do korespondencji:
al. Mickiewicza 21
31-120 Kraków
tel: 12 662 47 48 (49)
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl


 

Bloki specjalizacyjne - studia stacjonarne

  • A: Dietetyka
  • B: Higiena i toksykologia żywności
  • C: Technologia gastronomiczna
  • D: Analiza i ocena jakości żywności
  • E: Bioanalityka żywności
  • F: Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności
  • G: Inżynieria żywności
  • H: Przetwórstwo mięsa
  • J: Przetwórstwo mleka
  • K: Przetwórstwo owoców i warzyw
  • L: Technologia piekarstwa i innych produktów zbożowych
  • M: Przetwórstwo węglowodanów
  • N: Technologia fermentacji i napojów
  • O: Tradycyjne i nowoczesne technologie w przetwórstwie zbóż i węglowodanów
  • P: Przetwórstwo surowców zwierzęcych
  • R: Jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych
  • S: Technologia koncentratów spożywczych i przechowalnictwo
  • Z: Food technology and human nutrition

Bloki specjalizacyjne - studia niestacjonarne

  • A: Analiza i ocena jakości żywności
  • B: Przetwórstwo mięsa
  • C: Przetwórstwo mleka
  • D: Przetwórstwo owoców i warzyw
  • E: Przetwórstwo surowców zwierzęcych
  • F: Technologia węglowodanów
  • G: Przetwórstwo zbóż
  • H: Technologia fermentacji i napojów

 Aktualne programy studiów

Profil absolwenta

  • ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka
  • jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa
  • jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich i menedżerskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego)
  • potrafi zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń
  • zna zasady marketingu, prawa żywnościowego oraz prawidłowego żywienia człowieka
  • potrafi posługiwać się technologią komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi
  • ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz prawidłowo posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
  • jest przygotowany do prowadzenia badań naukowych oraz podjęcia studiów w Szkole Doktorskiej