Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Zarys studiów   

Rodzaj studiów: inżynierskie - I stopnia
Liczba semestrów:
3 – studia stacjonarne
4 – studia niestacjonarne
Profil: ogólnoakademicki
Stacjonarne: 982 godzin
Liczba godzin praktyk: 200 godzin
Niestacjonarne: 1064 godzin
Liczba godzin praktyk: 200 godzin

Kontakt

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122 
30-149 Kraków
adres do korespondencji:
al. Mickiewicza 21
31-120 Kraków
tel: 12 662 47 48 (49)
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl

 Aktualne programy studiów

 

 
 Profil absolwenta
  • ma pogłębioną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego
  • posiada umiejętność planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności, projektowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
  • ma wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także umie prowadzić edukację żywieniową
  • ma także wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności
  • jest  przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach dostarczających żywność dla szpitali i innych jednostek żywienia zbiorowego (catering), ośrodkach leczenia chorób żywieniowo-zależnych, placówkach sportowych oraz w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego)
  • ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, potrafi obsługiwać różne programy komputerowe, zna język obcy oraz prawidłowo posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
  • jest przygotowany do prowadzenia badań naukowych oraz podjęcia studiów w Szkole Doktorskiej