Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Zarys studiów  
Rodzaj studiów: inżynierskie - I stopnia
Liczba semestrów: 7
Profil: ogólnoakademicki

Łączna liczba godzin na studiach:
Stacjonarnych: 2338

Niestacjonarnych:1566

 

Kontakt

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122 
30-149 Kraków
adres do korespondencji:
al. Mickiewicza 21
31-120 Kraków
tel: 12 662 47 48 (49)
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl

 Aktualne programy studiów

 

Profil absolwenta:

  • ma wiedzę na temat problemów i wyzwań dotyczących nowoczesnego przetwórstwa żywności i racjonalnego żywienia człowieka, w tym związanych z produkcją potraw bezpiecznych dla konsumenta
  • rozumie jaki wpływ na przydatność technologiczną surowców oraz wartość odżywczą gotowych potraw mają przemiany biochemiczne, chemiczne i fizyczne
  • wie jak procesy technologiczne, metody utrwalania oraz warunki dystrybucji i przechowywania żywności wpływają na jej jakość, bezpieczeństwo, wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych
  • potrafi dobrać odpowiednie techniki, metody, technologie, materiały i narzędzia w celu rozwiązania określonego problemu związanego z produkcją i przechowywaniem potraw oraz ich jakością i bezpieczeństwem
  • potrafi posługiwać się sprzętem i aparaturą stosowanymi w technologii gastronomii oraz przeprowadzić standardowe analizy dotyczące składu chemicznego, jakości mikrobiologicznej i wykonać ocenę cech sensorycznych potrawy
  • potrafi projektować receptury potraw, w tym także dla osób z różnymi potrzebami żywieniowymi, i wytwarzać, z zachowaniem zasad dobrej praktyki produkcyjnej, potrawy i dania o określonych cechach i właściwościach dietetycznych
  • jest przygotowany do planowania funkcjonowania przedsiębiorstwa gastronomicznego oraz potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej i budowaniem strategii rozwoju zakładu
  • jest przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych.
  • ma wpojone nawyki ustawicznego dokształcania się, potrafi obsługiwać różne programy komputerowe
  • zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
  • jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.