Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski
 

Zarys studiów   

Rodzaj studiów: inżynierskie - I stopnia
Liczba semestrów: 7
Profil: ogólnoakademicki
Liczba godzin: 2450
Liczba godzin praktyk zawodowych: 600 



Kontakt

Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122 
30-149 Kraków
tel.: 12 662 47 48 (49)
fax: 12 662 47 50
e-mail: wtzyw@urk.edu.pl

Dietetyka 
 Profil absolwenta
  • Absolwent ma wiedzę z  zakresu żywienia człowieka zdrowego 
  • posiada umiejętność planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności, projektowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
  • ma umiejętności pozwalające na wykonywanie oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz rozpoznawania niedożywienia
  • ma wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia
  • umie prowadzić edukację żywieniową
  • ma wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności
  • ma wiedzę z zakresu  systemów kontroli bezpieczeństwa i jakości produktów  żywnościowych i potraw
  • est  przygotowany do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych, zakładach opieki zdrowotnej, zakładach dostarczających żywność dla szpitali i innych jednostek żywienia zbiorowego (catering), ośrodkach leczenia chorób żywieniowo-zależnych, placówkach sportowych oraz w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego)
  • ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia
  • potrafi obsługiwać różne programy komputerowe
  • zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
  • jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia