Browarnictwo i Słodownictwo
Zarys studiówRodzaj studiów: inżynierskie - I stopnia KontaktWydział Technologii Żywności |
Profil absolwenta
- absolwent ma praktyczną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, nauk technicznych i ekonomicznych
- zna podstawy inżynierii i techniki, jest specjalistą z zakresu projektowania produktów piwowarskich, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym
- jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących słód, piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz inne surowce browarnicze
- wie jak zorganizować produkcję piwa włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić jej ekonomiczną kalkulację w skali rzemieślniczej i przemysłowej
- zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także zna zagadnienia formalnoprawne w tym segmencie działalności gospodarczej
- wie jak posługiwać się techniką komputerową w zarządzaniu procesami technologicznymi
- ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się
- zna język obcy oraz posługuje się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów
- jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia