Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
e-mail: zchb@urk.edu.pl
tel.: +48 12 662 43 36

skład osobowy07010001

 

Główne kierunki badań:

  • Synteza interkalatorów i ich oddziaływanie na DNA, badanie tych interakcji za pomocą metod foto fizycznych, elektrochemicznych i teoretycznych,
  • Synteza związków chiralnych do produkcji diod elektroluminescencyjnych emitujących światło spolaryzowane,
  • Synteza chiralnych sensorów,
  • Synteza i badanie właściwości oligonukleotydów tworzących trypleksy z DNA w celu blokowania pewnych schorzeń genetycznych,
  • Modyfikacje fizykochemiczne polisacharydów. Badania nad właściwościami fizykochemicznymi i funkcjonalnymi polisacharydow natywnych i modyfikowanych,
  • Aktywacja enzymów (głównie hydrolaz) działaniem widzialnego światła liniowo spolaryzowanego (WLPL). Badania nad strukturą białek enzymatycznych naświetlanych WLPL,
  • Wytwarzaniem nanostruktur (nanometale i nanokropki) w matrycach biopolimerów,
  • Immobilizacja enzymów na nośnikach polimerowych.

 

 CHEMIA - materiały do pobrania:

 

Materiały dodatkowe do zajęć z chemii dla studentów:

  1. Reakcje chemiczne i klasyfikacja związków nieorganicznych
  2. Układ okresowy pierwiastków i wiązania chemiczne
  3. Reakcje w roztworach wodnych elektrolitów - dysocjacja elektrolityczna, hydroliza oraz pH roztworów
  4. ANALIZA ILOŚCIOWA ALKACYMETRIA
  5. Sposoby wyrażania stężeń roztworów