Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Wizyta uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 159 na WTŻ

15.03.2023

W dniu 25 stycznia 2023 r. odbyła się na Wydziale Technologii Żywności wizyta uczniów wraz z opiekunami ze Szkoły Podstawowej nr 159 Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej, którzy gościli młodzież z Chorwacji i Turcji w ramach wymiany programu Erasmus+.

Temat programu „Happier Lifestyle Tips” idealnie wpasował się w zakres zainteresowań i doświadczenia naukowego pracowników Wydziału. Młodzież wysłuchała wykładu pt. „Nutrigenomics - the new nutrition perspective” wygłoszonego przez prof. dr hab. dr n. med. Renatę B. Kostogrys, a następnie rotacyjnie w grupach uczestniczyła w warsztatach. W Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki uczniowie wykonali badania antropometryczne oraz poznali zasady zdrowego żywienia oraz stylu życia pod opieką dr hab. inż. Magdaleny Franczyk-Żarów oraz dr Marioli Drozdowskiej. W Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności młodzież zapoznała się z tajnikami analizy sensorycznej dzięki dr hab. inż. Paulinie Pająk oraz dr hab. inż. Jackowi Rożnowskiemu, natomiast w Katedrze Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż pod okiem dr hab. inż. Wiktora Berskiego uczniowie samodzielnie ocenili zawartość tłuszczu we frytkach wypieczonych beztłuszczowo oraz poddali je analizie organoleptycznej.

 Bardzo się cieszymy, że mogliśmy gościć młodzież z wymiany w ramach programu Erasmus+ i wpisaliśmy się w temat przewodni programu. Takie doświadczenia zostają na całe życie i procentują w przyszłości. Kto wie, może wrócą do nas jako przyszłe studentki i studenci.