Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Trzy projekty z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymają dofinansowanie w ramach III edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”

13.04.2023

Laureaci zostali wyłonieni spośród 308 zgłoszonych do konkursu wniosków, a Minister Edukacji i Nauki zakwalifikował do finansowania 174 projekty na łączną kwotę 9 762 184,99 zł. Można by rzec tradycyjnie, wśród zakwalifikowanych do finansowania wnioskodawców znalazły się aż koła naukowe działające pod opieką pracowników naszego Wydziału, w tym:

  1. projekt pt. "Wykorzystanie technologii nanokapsułkowania do wzbogacania makaronów w składniki bioaktywne pochodzące z wytłoków owocowych stanowiących produkt uboczny w produkcji soków (55 290 zł)" zgłoszony przez dr hab. inż. Teresa Witczak, prof. URK i Koło Naukowe Technologów Żywności
  2. projekt pt. "Badania skuteczności innowacyjnych bionanokompozytów hialuronu z nanokapsułkowaną ozonowaną oliwą z oliwek, grafenem i nanosrebrem przeciw bakteriom infekującym rany psów i kotów (65 900,00 zł)" zgłoszony i realizowany we współpracy z kołem naukowym Helisa przez dr hab. Gohar Khachatryan, prof. URK i dr hab. Karen Khachatryan, prof. URK

    GRATULUJEMY i życzymy powodzenia w realizacji zaplanowanych badań!