Rekrutacja na studia podyplomowe „Dietetyka i dietoterapia – kwalifikacyjne dla nauczycieli”

Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ogłasza nabór na studia podyplomowe „Dietetyka i dietoterapia – kwalifikacyjne dla nauczycieli”.
Program studiów został przygotowany z myślą o nauczycielach posiadających kwalifikacje pedagogiczne, którzy chcą uzyskać uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu z zakresu dietetyki i dietoterapii. Zajęcia obejmują szeroki zakres tematyczny – od podstaw dietetyki i żywienia człowieka, przez żywienie kliniczne i specjalistyczne, po nowoczesne technologie gastronomiczne. Uczestnicy zdobędą również praktyczne umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia oraz przygotowywaniem materiałów dydaktycznych.
Studia trwają dwa semestry i kończą się egzaminem dyplomowym. Ich program obejmuje 309 godzin zajęć i 35 punktów ECTS, spełniając aktualne wymagania prawne dla kwalifikacyjnych studiów podyplomowych przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela.
Informacje dla kandydatów na STUDIA PODYPLOMOWE
Dietetyka i dietoterapia - kwalifikacyjne dla nauczycieli
Wydział Technologii Żywności
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Sekretariat: dr inż. Katarzyna Drzewowska
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Telefon : 12 662 48 16, 12 662 48 14, 664 470 745
Email: katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl
Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Warunki przyjęcia:
- Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
- Dokument potwierdzający uprawnienia do wykonywania zawodu Nauczyciela,
- Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie. irk.urk.edu.pl
Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe
Charakterystyka
Studia kwalifikacyjne dla nauczycieli obejmują 309 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz 35 pkt ECTS. Pokrywają zatem wymaganą, minimalną liczbę godzin zajęć zorganizowanych i punktów ECTS, zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela. Na podstawie art. 68 ust. 3 pkt 4 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.). Załącznik do obwieszczenia Ministra Nauki z dnia 9 lutego 2024 r. (Dz. U. poz. 453).
Studia umożliwiają absolwentom szkół wyższych, legitymujących się potwierdzonymi kwalifikacjami do wykonywania zawodu nauczyciela, nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu dietetyki i dietoterapii.
Nauczyciele zdobywają bądź doskonalą wiedzę przedmiotową, dotyczącą m.in.:
- dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy, w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce,
- profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego.
Odbywając zajęcia praktyczne, Nauczyciele doskonalą umiejętności w zakresie przygotowania narzędzi dydaktycznych i realizacji określonej tematyki kształcenia.
Czas trwania: 2 semestry
Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty każdego b.r.
Koszt studiów : 5800 PLN, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 900 PLN)
PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Dietetyka i dietoterapia – kwalifikacyjne dla nauczycieli