Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Rekrutacja na Studia Podyplomowe „Dietetyka i dietoterapia”

03.06.2025
Baner reklamujący studia podyplomowe z dietetyki i dietoterapii

Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zaprasza kandydatów na studia podyplomowe „Dietetyka i dietoterapia”.

Oferta kierowana jest do absolwentów studiów wyższych I lub II stopnia wszystkich kierunków, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki, żywienia człowieka oraz dietoterapii w różnych stanach fizjologicznych i klinicznych. Studia mają charakter doskonalący i umożliwiają nabycie praktycznych umiejętności potrzebnych do planowania i organizowania racjonalnego żywienia indywidualnego i zbiorowego.

I
nformacje dla kandydatów na STUDIA PODYPLOMOWE:

Dietetyka i dietoterapia

Wydział  Technologii Żywności
Katedra  Żywienia Człowieka i Dietetyki
Kierownik: prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
Sekretariat:  dr inż. Katarzyna Drzewowska
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Telefon : 12 662 48 16, 12 662 48 14,  664 470 745
Email
katarzyna.drzewowska@urk.edu.pl

Informacji udziela: dr inż. Katarzyna Drzewowska, prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska

Warunki przyjęcia:

  • Ukończone studia wyższe I (w tym licencjat) lub II stopnia o dowolnym profilu,
  • Dokonanie zgłoszenia rekrutacyjnego na stornie irk.urk.edu.pl

Jednocześnie informujemy, że opłata rekrutacyjna nie dotyczy kandydatów ubiegających się o przyjęcie na studia podyplomowe 

Charakterystyka

Studia doskonalące  obejmują 274 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń praktycznych oraz  33 pkt ECTS – zgodnie z Zarządzeniem Rektora nr 221/2019, z 20 grudnia 2019 r., w sprawie wprowadzenia zasad powoływania i organizacji kształcenia na studiach podyplomowych i kursach dokształcających w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Studia doskonalące umożliwiają:

  • zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym profilu, z zakresu m.in.: dietetyki ogólnej oraz ukierunkowanej na wybrane grupy populacyjne w zależności od wieku i stanu fizjologicznego, żywienia człowieka zdrowego, żywienia klinicznego oraz nowoczesnej technologii gastronomicznej w dietetyce,
  • doskonalenie  wiedzy z zakresu profilaktyki zdrowotnej, umożliwiającej planowanie oraz organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego.

Czas trwania: 2 semestry

Termin rozpoczęcia: październik lub styczeń/luty  każdego b.r.

Koszt studiów : 5400 zł, pokrywany w dwóch ratach (2 X 2 700 PLN)

PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Dietetyka i dietoterapia
  

Plan studiów podyplomowych semsetr 1, kierunek Dietetyka i dietoterapia

Plan studiów podyplomowych semsetr 2, kierunek Dietetyka i dietoterapia