Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Pięć projektów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie otrzymało dofinansowanie w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 - 2020

08.05.2023

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przeprowadziła w terminie 30 kwietnia – 29 czerwca 2022 r.  nabór  wniosków o  przyznanie  pomocy finansowej w ramach działania M16 "Współpraca" objętego PROW 2014-2020.

Pomoc była przyznawana w ramach dostępnego limitu środków przewidzianych na działanie M16 „Współpraca”.

Do dnia dzisiejszego umowy o dofinansowanie zostały podpisane dla pięciu projektów.

Lista projektów URK, które otrzymały dofinansowanie w ramach Programu:

  • „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji in vitro wysokiej jakości sadzonek śnieżycy letniej (Leucojum aestivum L.) – ważnej rośliny leczniczej oraz ozdobnej”. Kwota przyznana przez ARiMR: 578 599,37 zł. Kierownik projektu: dr hab. inż. Agata Ptak, prof. URK. Projekt jest realizowany na Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym.
  • „Innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych”. Kwota przyznana przez ARiMR: 144 400,98 zł. Kierownik projektu: prof. dr hab. inż. Maciej Kuboń. Projekt jest realizowany na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki.
  • „Przerób mleka wg nowej metody organizacji współpracy z rolnikami. Wprowadzenie do obrotu nowych produktów z mleka oraz produktów na bazie serwatki”. Kwota przyznana przez ARiMR: 690 625,00 zł. Kierownik projektu: dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK. Projekt jest realizowany na Wydziale Technologii Żywności oraz Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym.
  • „Opracowanie i wdrożenie innowacji produktowej, procesowej, technologicznej i organizacyjnej związanej z przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu owoców w gospodarstwie sadowniczym”. Kwota przyznana przez ARiMR: 259 251,12 zł. Kierownik projektu: dr inż. Monika Komorowska. Projekt jest realizowany na Wydziale Rolniczo – Ekonomicznym.
  • „Modyfikacja technologii chowu kurcząt brojlerów w zakresie wykorzystania autorskiej receptury paszy o poprawionym statusie antyoksydacyjnym oraz poprawy dobrostanu zwierząt i zmniejszenia obciążenia wybiegów dzięki zastosowaniu kurników mobilnych”. Kwota przyznana przez ARiMR: 910 299,02 zł. Kierownik projektu: dr hab. Ewelina Węsierska, prof. URK. Projekt jest realizowany na Wydziale Technologii Żywności.

Serdecznie gratulujemy!!!