Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Nominacja w akcji COST CA21149 dla pracownika Wydziału

21.06.2023

Spieszymy donieść, że nasz pracownik dr hab. Magdalena Surma, prof. URK została właśnie nominowana na członka Management Committee w akcji COST CA21149 “Reducing acrylamide exposure of consumers by a cereals supply-chain approach targeting asparagine” (akronim: ACRYRED)!

Głównym celem ACRYRED jest zrozumienie potencjału ograniczania powstawania akrylamidu w żywności produkowanej ze zbóż poprzez ustanowienie multidyscyplinarnej sieci badawczej i komunikacyjnej, która będzie łączyć hodowców roślin, społeczność rolniczą zajmującą się uprawą zbóż, globalnych sprzedawców zbóż, europejskich przetwórców żywności, toksykologów, badaczy akademickich z odpowiednich dyscyplin, publiczne organy regulacyjne oraz odpowiednie grupy interesów konsumentów i zdrowia.

Gratulujemy i liczymy na owocne badania i współpracę!