Naukowcy WTŻ w rankingu Top 2% najlepszych naukowców na świecie
22.11.2022
Jak w ubiegłych latach, tak i w tym roku pracownicy naukowi z Uniwersytetu Rolniczego zagościli na liście TOP 2% najlepszych naukowców na świecie.
Ranking rokrocznie opracowywany jest przez analityków ze Stanford University przy współpracy z firmą wydawniczą Elsevier na podstawie danych bibliometrycznych gromadzonych przez Elseviera, w tym danych dotyczących indeksu Hirscha, liczby cytowań czy miejsca na liście autorów. Pod względem cytowalności i całokształtu dorobku naukowego wyróżnieni zostali następujący naukowcy z URK w Krakowie (w kolejności zajmowanych miejsc):
- prof. dr hab. Jan Suchanicz – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
- prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz – Wydział Rolniczo-Ekonomiczny;
- prof. dr hab. inż. Tadeusz Kowalski – Wydział Leśny;
- prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak – Wydział Technologii Żywności.
Pod względem cytowalności i dorobku naukowego w 2021 roku wyróżnieni zostali:
- prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak – Wydział Technologii Żywności;
- prof. dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski – Wydział Leśny;
- prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak – Wydział Technologii Żywności;
- prof. dr hab. inż. Tomasz Głąb – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
- prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz – Wydział Rolniczo-Ekonomiczny;
- prof. dr hab. inż. Piotr Herbut – Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji;
- dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK – Wydział Technologii Żywności;
- prof. dr hab. Jan Suchanicz – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
- prof. dr hab. Adam Tofilski – Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt;
- prof. dr hab. inż. Ewa Błońska – Wydział Leśny.
Serdecznie gratulujemy, w szczególności pracownikom naszego Wydziału!!!!