Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

Naukowcy WTŻ w rankingu Top 2% najlepszych naukowców na świecie

22.11.2022

Jak w ubiegłych latach, tak i w tym roku pracownicy naukowi z Uniwersytetu Rolniczego zagościli na liście TOP 2% najlepszych naukowców na świecie.

Ranking rokrocznie opracowywany jest przez analityków ze Stanford University przy współpracy z firmą wydawniczą Elsevier na podstawie danych bibliometrycznych gromadzonych przez Elseviera, w tym danych dotyczących indeksu Hirscha, liczby cytowań czy miejsca na liście autorów. Pod względem cytowalności i całokształtu dorobku naukowego wyróżnieni zostali następujący naukowcy z URK w Krakowie (w kolejności zajmowanych miejsc):

  • prof. dr hab. Jan Suchanicz – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz – Wydział Rolniczo-Ekonomiczny;
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Kowalski – Wydział Leśny;
  • prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak – Wydział Technologii Żywności.

Pod względem cytowalności i dorobku naukowego w 2021 roku wyróżnieni zostali:

  • prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak – Wydział Technologii Żywności;
  • prof. dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski – Wydział Leśny;
  • prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak – Wydział Technologii Żywności;
  • prof. dr hab. inż. Tomasz Głąb – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz – Wydział Rolniczo-Ekonomiczny;
  • prof. dr hab. inż. Piotr Herbut – Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji;
  • dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK – Wydział Technologii Żywności;
  • prof. dr hab. Jan Suchanicz – Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki;
  • prof. dr hab. Adam Tofilski – Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt;
  • prof. dr hab. inż. Ewa Błońska – Wydział Leśny.

 

Serdecznie gratulujemy, w szczególności pracownikom naszego Wydziału!!!!