Logo Uczelni
Wydział Technologii Żywności

Wydział

Technologii Żywności

Godło Polski

NAUKOWCY WTŻ NA LIŚCIE TOP 2% SCIENTISTS

13.10.2023

Miło nam poinformować, że na opublikowanej kilka dni temu przez Elsevier liście "Top 2%", zawierającym 2% najbardziej wpływowych badaczy na świecie, są pracownicy naszego Uniwersytetu.

Znaleźli się oni w dwóch zestawieniach. Pierwsze z nich ocenia całościowy dorobek naukowców od początku kariery do 2022 r. według indeksu bibliometrycznego (na kryterium oceny wpływa m.in. indeks Hirscha oraz liczba cytowań przez innych autorów); są to:

  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz (WRE)
  • prof. dr hab. Jan Suchanicz (WIPiE)
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Kowalski (WL)
  • prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak (WTŻ)
  • prof. dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski (WL)

Drugie zestawienie dotyczy tylko osiągnięć naukowych za 2022 rok. Na tej liście widnieją nawiska następujących naukowców URK:

  • prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak (WTŻ)
  • prof. dr hab. inż. Marcin Pietrzykowski (WL)
  • dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK (WTŻ)
  • prof. dr hab. inż. Ewa Błońska (WL)
  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz (WRE)
  • prof. dr hab. inż. Tomasz Głąb (WIPiE)
  • prof. dr hab. inż. Krzysztof Gondek (WRE)
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Kowalski (WL)
  • prof. dr hab. inż. Piotr Herbut (WIŚiG)
  • prof. dr hab. inż. Sylwester Smoleń (WBiO)
  • prof. dr hab. inż. Jarosław Socha (WL)
  • dr hab. inż. Tomasz Jakubowski, prof. URK (WIPiE)
  • prof. dr hab. inż. Anna Hrabia (WHiBZ)

Pełne zestawienia znajdują się na stronie Elsevier.