Lato z Radiem rusza w Polskę – z udziałem pracowników Wydziału Technologii Żywności!

Lato z Radiem rusza w Polskę – z udziałem pracowników Wydziału Technologii Żywności!
Z przyjemnością informujemy, że pracownicy Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie biorą udział w ogólnopolskiej trasie „Lato z Radiem i Telewizją Polską”, organizowanej przez publicznych nadawców we współpracy z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Wydarzenie jest częścią działań promujących projekt badawczy SUP-RIM – „Sieć Uczelni Przyrodniczych - Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa”.
Już 5 lipca 2025 roku, podczas inauguracji w Zakopanem, rozpoczął się cykl wielkoformatowych wydarzeń łączących naukę, nowoczesne technologie i rodzinną rozrywkę. Na trasie znajdzie się aż dziewięć miast w całej Polsce.
Nasi pracownicy współtworzą strefy naukowe, prowadząc pokazy, warsztaty i prezentacje popularyzujące wiedzę z zakresu żywności, zdrowego stylu życia oraz technologii spożywczej w codziennym życiu.
W programie m.in.:
-
pomiary składu ciała i siły mięśni,
-
prezentacja działania aplikacji wspierających zdrowie i żywienie,
-
eksperymenty i aktywności z zakresu biologii, chemii i fizyki,
-
warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych.
📍 Harmonogram trasy „Lato z Radiem i Telewizją Polską” 2025:
-
5 lipca – Zakopane (Górna Rówień Krupowa)
-
12 lipca – Elbląg (Plac przy Katedrze)
-
19 lipca – Chorzów (Stadion Śląski)
-
26 lipca – Giżycko (Port Ekomarina)
-
2 sierpnia – Poddębice (teren obok Term Poddębice)
-
9 sierpnia – Lublin (Błonia pod Zamkiem)
-
16 sierpnia – Mrozy (Park im. Jana Starosty)
-
23 sierpnia – Tarnów (Kantoria)
-
30 sierpnia – Grudziądz (Błonia Nadwiślańskie)
Koncerty rozpoczynają się o godz. 20:00 i są transmitowane na żywo w TVP2.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny!
Do zobaczenia na trasie „Lata z Radiem i Telewizją Polską” – razem odkrywajmy naukę, kulturę i radość lata!
Wydział Technologii Żywności URK – nauka blisko ludzi
Fotorelacja z inauguracji w Zakopanem poniżej !