KARP PO STRONIE INNOWACJI - relacja z konferencji
W dniach 16-18 maja 2023 r. na Wydziale Technologii Żywności, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbyła się konferencja oraz warsztaty promujące rezultaty otrzymane w ramach projektu pn. „Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedanych karpi wigilijnych”. Projekt realizowany jest w konsorcjum Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, a kierownikiem i pomysłodawcą tego ciekawego przedsięwzięcia, jakim jest wspólna praca dwóc
W konferencji wzięło udział ponad 60 osób, byli to zarówno producenci karpia, przetwórcy ryb, jak i przedstawiciele środowiska naukowego, warsztaty zaś gościły ponad 20 osób i odbyły się w laboratoriach Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych WTŻ URK. Podczas tych wydarzeń uczestnicy zdobywali wiedzę na temat teoretycznych i praktycznych aspektów wytwarzania innowacyjnych przetworów z karpi poświątecznych, ale co najważniejsze, wydarzenie było dowodem na to, że przedsiębiorcy widzą przyszłość w łączeniu praktyki z nauką. Dużo efektywniej jest współpracować, uczyć się od siebie nawzajem, zdobywać szersze spojrzenie i zbierać doświadczenia, niż działać w pojedynkę. Dziękujemy wszystkim za obecność.