Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Kampania EFSA Safe2Eat 2025 Zatrucia pokarmowe

26.06.2025
Kulinarną rozkosz?
Twój wybór

Zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność?
Nasz priorytet

Sprawdzona wiedza, bezpieczna żywność

(Państwowa Inspekcja Sanitarna, EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)

🍗 Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zatrucie pokarmowe?

Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.  

Europejscy naukowcy badają zagrożenia wywoływane przez patogeny takie jak Salmonella, które mogą powodować zatrucia przez spożycie żywności zanieczyszczonej  tymi bakteriami. Współpraca między państwami członkowskimi UE i organizacjami doprowadziła do wprowadzenia skutecznych programów, których celem jest ograniczenie narażenia żywności na zanieczyszczenie patogennymi drobnoustrojami.

Dowiedz się, jak zapobiegać zatruciom pokarmowym dzięki kampanii #Safe2EatEU. 

👉 https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

Galeria zdjęć