Kampania EFSA Safe2Eat 2025 Higiena żywności

Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom? 🏡
Żywność może być zanieczyszczona szkodliwymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub substancjami chemicznymi, które mogą wywołać wiele groźnych chorób.
Istnieją praktyczne zasady, które możemy stosować w domu, aby zminimalizować ryzyko chorób przenoszonych przez żywność:
🧼 Zadbaj o czystość: myj ręce!
🔪 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.
🍳 Poddawaj wszystkie produkty dokładnej obróbce cieplnej, zwłaszcza mięso, drób i owoce morza.
❄️ Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach.
🌡️ Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności – sprawdź informacje na opakowaniu.
🚰 Używaj czystej i bezpiecznej wody.
Zadbaj o higienę w swojej kuchni dzięki kilku podstawowym zasadom, które poznasz w kampanii #Safe2EatEU 👉 https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling