Logo Uczelni
WTZ - logo

Wydział

Technologii Żywności

plik svg - godło

Kampania EFSA Safe2Eat 2025 Higiena żywności

20.06.2025
Sezonowe produkty i zrównoważona produkcja?
Twój wybór

Zalecenia jak postępować z żywnością?
Nasz priorytet

Sprawdzona wiedza, bezpieczna żywność

(Państwowa Inspekcja Sanitarna, EFSA – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności)

Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom? 🏡 

 

Żywność może być zanieczyszczona  szkodliwymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub substancjami chemicznymi, które mogą wywołać wiele groźnych chorób.  

 

Istnieją praktyczne zasady, które możemy stosować w domu, aby zminimalizować ryzyko chorób przenoszonych przez żywność: 

 

🧼 Zadbaj o czystość: myj ręce! 

🔪 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych. 

🍳 Poddawaj wszystkie produkty dokładnej obróbce cieplnej, zwłaszcza mięso, drób i owoce morza. 

❄️ Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach. 

🌡️ Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności sprawdź informacje na opakowaniu. 

🚰 Używaj czystej i bezpiecznej wody. 

  

Zadbaj o higienę w swojej kuchni dzięki kilku podstawowym zasadom, które poznasz w kampanii #Safe2EatEU 👉 https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling

Galeria zdjęć