Zakład Chemii Biopolimerów
ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
e-mail: zchb@urk.edu.pl
tel.: +48 12 662 43 36
Główne kierunki badań:
- Synteza interkalatorów i ich oddziaływanie na DNA, badanie tych interakcji za pomocą metod foto fizycznych, elektrochemicznych i teoretycznych,
- Synteza związków chiralnych do produkcji diod elektroluminescencyjnych emitujących światło spolaryzowane,
- Synteza chiralnych sensorów,
- Synteza i badanie właściwości oligonukleotydów tworzących trypleksy z DNA w celu blokowania pewnych schorzeń genetycznych,
- Modyfikacje fizykochemiczne polisacharydów. Badania nad właściwościami fizykochemicznymi i funkcjonalnymi polisacharydow natywnych i modyfikowanych,
- Aktywacja enzymów (głównie hydrolaz) działaniem widzialnego światła liniowo spolaryzowanego (WLPL). Badania nad strukturą białek enzymatycznych naświetlanych WLPL,
- Wytwarzaniem nanostruktur (nanometale i nanokropki) w matrycach biopolimerów,
- Immobilizacja enzymów na nośnikach polimerowych.
CHEMIA - materiały do pobrania:
- Regulamin pracowni chemicznej
- Przykładowe sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych CHEMIA I
- Zestaw instrukcji do ćwiczeń z chemii organicznej: archiwum .ZIP
- Opracowania wybranych zagadnień z chemii nieorganicznej i analitycznej:
Materiały dodatkowe do zajęć z chemii dla studentów:
- Reakcje chemiczne i klasyfikacja związków nieorganicznych
- Układ okresowy pierwiastków i wiązania chemiczne
- Reakcje w roztworach wodnych elektrolitów - dysocjacja elektrolityczna, hydroliza oraz pH roztworów
- ANALIZA ILOŚCIOWA ALKACYMETRIA
- Sposoby wyrażania stężeń roztworów
Katedra Analizy i Oceny Jakości ŻywnościKatedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii ŻywnościKatedra ChemiiKatedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu SpożywczegoKatedra Przetwórstwa Produktów ZwierzęcychKatedra Technologii Fermentacji i MikrobiologiiKatedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny ŻywieniaKatedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa ZbóżKatedra Żywienia Człowieka i DietetykiLaboratorium Nanotechnologii i Nanomateriałów