Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe
Wydział: Technologii Żywności
Katedra: Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
Telefon: 012 662 47 98
Kierownik: dr hab. inż. Tomasz Tarko, prof. URK (tomasz.tarko@urk.edu.pl)
Informacji udziela: Aneta Pater (a.pater@urk.edu.pl)
Charakterystyka:
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:
-
biologia i uprawa roślin winiarskich,
-
technologia produkcji wina,
-
mikrobiologia i biochemia wina,
-
analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji,
-
uwarunkowania prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości w winiarni.
Zasady rekrutacji:
Warunkiem zakwalifikowania na studium podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych lub licencjackich/inżynierskich oraz złożenie w sekretariacie następujących dokumentów:
-
kserokopii dyplomu,
-
podania do Kierownika studium,
-
umowy o warunkach odpłatności za studia podyplomowe,
-
fotografii,
-
kwestionariusza osobowego.
Dokumenty można pobrać ze strony UR Kraków, w zakładce studia podyplomowe.
Sekretariat:
Aneta Pater
Wydział Technologii Żywności
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
ul. Balicka 122 (pok. 1.120), 30-149 Kraków
Tel. 12 662 48 00
a.pater@urk.edu.pl
Rekrutacja na studia podyplomowe Dyplomowany enolog: Technologia Winiarska i Miodosytnicza rozpocznie się 15.06.2023r. i trwa do 15.09.2023r. Liczba miejsc ograniczona- decyduje kolejność zgłoszenia. Serdecznie zapraszamy.