Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza

Informacje dla kandydatów na studia podyplomowe 

 
Wydział: Technologii Żywności 
Katedra: Technologii Fermentacji i Mikrobiologii 
Adres: ul. Balicka 122, 30-149 Kraków 
Telefon: 012 662 47 98 
Kierownik: dr hab. inż. Tomasz Tarko, prof. URK (tomasz.tarko@urk.edu.pl) 
Informacji udziela:Aneta Pater (a.pater@urk.edu.pl) 

 

Charakterystyka: 

Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły: 

  • biologia i uprawa roślin winiarskich, 

  • technologia produkcji wina, 

  • mikrobiologia i biochemia wina, 

  • analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji, 

  • uwarunkowania prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości w winiarni. 

 
Zasady rekrutacji: 

Warunkiem zakwalifikowania na studium podyplomowe jest posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych lub licencjackich/inżynierskich oraz złożenie w sekretariacie następujących dokumentów: 

  • kserokopii dyplomu, 

  • podania do Kierownika studium, 

  • umowy o warunkach odpłatności za studia podyplomowe, 

  • fotografii, 

  • kwestionariusza osobowego. 

 
Dokumenty można pobrać ze strony UR Kraków, w zakładce studia podyplomowe. 
 
 
Sekretariat: 

Aneta Pater 
Wydział Technologii Żywności 
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii 
ul. Balicka 122 (pok. 1.120), 30-149 Kraków 
Tel. 12 662 48 00 
a.pater@urk.edu.pl 
 
 
Rekrutacja na studia podyplomowe Dyplomowany enolog: Technologia Winiarska i Miodosytnicza rozpocznie się 15.06.2023r. i trwa do 15.09.2023r. Liczba miejsc ograniczona- decyduje kolejność zgłoszenia. Serdecznie zapraszamy. 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK