Marzec 2023
Udostępnij:

Wizyta uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 159 na WTŻ


W dniu 25 stycznia 2023 r. odbyła się na Wydziale Technologii Żywności wizyta uczniów wraz z opiekunami ze Szkoły Podstawowej nr 159 Sióstr Urszulanek Unii Rzymskiej, którzy gościli młodzież z Chorwacji i Turcji w ramach wymiany programu Erasmus+. Temat programu „Happier Lifestyle Tips” idealnie wpasował się w zakres zainteresowań i doświadczenia naukowego pracowników Wydziału. Młodzież wysłuchała wykładu pt. „Nutrigenomics - the new nutrition perspective” wygłoszonego przez prof. dr hab. dr n. med. Renatę B. Kostogrys, a następnie rotacyjnie w grupach uczestniczyła w warsztatach. W Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki uczniowie wykonali badania antropometryczne oraz poznali zasady zdrowego żywienia oraz stylu życia pod opieką dr hab. inż. Magdaleny Franczyk-Żarów oraz dr Marioli Drozdowskiej. W Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności młodzież zapoznała się z tajnikami analizy sensorycznej dzięki dr hab. inż. Paulinie Pająk oraz dr hab. inż. Jackowi Rożnowskiemu, natomiast w Katedrze Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż pod okiem dr hab. inż. Wiktora Berskiego uczniowie samodzielnie ocenili zawartość tłuszczu we frytkach wypieczonych beztłuszczowo oraz poddali je analizie organoleptycznej.

 Bardzo się cieszymy, że mogliśmy gościć młodzież z wymiany w ramach programu Erasmus+ i wpisaliśmy się w temat przewodni programu. Takie doświadczenia zostają na całe życie i procentują w przyszłości. Kto wie, może wrócą do nas jako przyszłe studentki i studenci.

 

 

 

 

 

 

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK