Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów

ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
e-mail: ktowg@urk.edu.pl
tel.: +48 12 662 47 57

skład osobowy

dr hab. inż. Piotr Gębczyński  

Kierownik Katedry
adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 65

dr hab. inż. Emilia Bernaś  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 64

dr hab. inż. Anna Korus  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 55

mgr inż. Anna Kuczera  

specjalista

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
pokój nr: 0.43
telefon: 12 662 47 57

dr inż. Krystyna Pogoń  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
pokój nr: 0.19
telefon: 12 662 47 67

mgr inż. Piotr Sadowski  

starszy technik

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków

prof. dr hab. Elżbieta Sikora  

profesor nadzwyczajny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 48 15

dr inż. Radosława Skoczeń-Słupska  

starszy technik

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 66

dr Łukasz Skoczylas  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 64

dr hab. inż. Jacek Słupski  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 54

dr inż. Małgorzata Tabaszewska  

adiunkt naukowo-dydaktyczny

adres: ul. Balicka 122, 30-149  Kraków
telefon: 12 662 47 67

 

Główne kierunki badań:

Badania prowadzone w Katedrze mają na ogół charakter kompleksowy i dotyczą wpływu czynników biologicznych (odmiany) i warunków uprawy (sposób uprawy, nawożenie, okres pozyskiwania części użytkowych) na jakość plonów. Szczególny nacisk jest położony na  wskaźniki, które mają znaczenie technologiczne, bądź są ważne w odżywianiu człowieka. Surowce pozyskiwane w ustalonych warunkach agrotechnicznych są wykorzystywane do określenia ich przydatności do różnych kierunków konserwowania, takich jak mrożenie, kiszenie, apertyzacja, suszenie. W Katedrze prowadzone są także badania pozwalające na opracowanie technologii produktów spożywczych (soki, dżemy, produkty z grzybów) i kosmetycznych (kremy) wzbogaconych w surowce roślinne o wysokich właściwościach prozdrowotnych. Dalsze etapy badań obejmują analizę zmian jakościowych zachodzących w czasie przechowywania produktów gotowych z uwzględnieniem cech sensorycznych i zachowania składników odżywczych surowca, w tym węglowodanów, białek, witamin, związków antyoksydacyjnych, składników mineralnych oraz związków niepożądanych w diecie (azotany, szczawiany). Badania prowadzone dotychczas obejmowały wiele gatunków warzyw (bób, brokuł, fasola flageolet, cukinia, jarmuż, kalafior, kapusta brukselska, koper, lędźwian, papryka, pasternak, pietruszka liściowa, pomidor, szczypiorek, szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny) oraz owoców (aronia, jabłko, malina, porzeczka, śliwka, truskawka, wiśnia) a także grzybów uprawnych i leśnych (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, borowik szlachetny, opieńka miodowa, podgrzybek brunatny, pieprznik jadalny, mleczaj rydz).

 

Dyscypliny dydaktyczne:

  • Surowce przemysłu owocowo-warzywnego,
  • Technologia przetwórstwa owoców,  warzyw i grzybów,
  • Przechowywanie warzyw,
  • Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego,
  • Produkcja żywności funkcjonalnej i wygodnej,
  • Systemy zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności.
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR